Alles over zoenen KUS KUS
Tongen

Alles over zoenen! Hier bij TLF. De meeste zoenen nemen niet meer dan enkele seconden in beslag. Zoenen die minuten lang voortduren zijn ongebruikelijk. Urenlange zoenen zijn op zijn zachts gezegd opmerkelijk. Bij de Maraichins, inwoners van het Pays de Mont district in het Franse Bretagne, was het de gewoonte dat een stel de binnenkant van elkaars monden "zo grondig mogelijk" verkende en liefkoosde met hun tongen. Dergelijke zoensessies namen letterlijk uren in beslag. Een uitzonderlijk lange zoen wordt daarom tegenwoordig wel een Maraichinage genoemd.
 

Definitie van de zoen

 

Van Dale:

zoen (de ~ (m.)): aanraking met de lippen als liefkozing, groet of eerbetoon.

 

Dr. Henry Gibbons: de anatomische nevenschikking van twee orbiculaire spieren

in staat van samentrekking.

 

De encyclopedie van religie en ethiek, onder redactie van James Hastings (1914):

een verfijnde vorm van lichaamscontact, wat door het niet te herleiden instinct

ertoe een geval betreft in de hoogste regionen van de fysiologische psychologie,

waarbij de twee complementaire primaire impulsen honger en liefde samenkomen

en zich verenigen.

 

Zoenen is gezond!

Zoenen is niet alleen een zeer aangename bezigheid, het is ook nog eens buitengewoon goed voor je. Volgens een langlopend Amerikaans onderzoek zouden mensen die regelmatig zoenen zo'n vijf jaar langer leven dan mensen die weinig of misschien wel nooit zoenen. De onderzoekers ontdekten namelijk dat het lichaam tijdens het zoenen de chemische substantie neuropeptide produceert die het immuunsysteem oppept. Ook worden tijdens het zoenen antistoffen tegen griep gevormd.

Naast dat je jaren ouder wordt door vaker te zoenen, blijf je er ook nog eens stukken jonger uitzien. Zoenen stimuleert de bloedsomloop, waardoor je cellen meer zuurstof krijgen en dat heeft een verjongend effect. Het verouderingsproces wordt nog eens extra vertraagd door het trainen en in vorm houden van je kaak- en wangspieren. Zoenen voorkomt daarmee een verslapping van de gezichtshuid.

Ook stimuleert zoenen de speekselproductie. Dit verlaagt de zuurtegraad in je mond en reinigt je gebit. Vanzelfsprekend worden mensen met stralend witte tanden aantrekkelijker bevonden dan soortgenoten met een bruinig, scheef of incompleet gebit, dat ook nog eens glinstert van de vullingen. Bovendien zul je met een goed gesmeerde mond waarschijnlijk minder nare luchtjes te verspreiden.

Als klap op de vuurpijl blijkt zoenen ook nog eens goed voor de lijn te zijn. Wetenschappers hebben ontdekt dat je tijdens het zoenen maar liefst 26 calorieën per minuut verbrandt. De fysieke arbeid die je verricht met tong en lippen is daarbij niet de hoofdoorzaak voor de verdwijnende kilo's. Het zijn de indrukwekkende chemische processen die plaatsvinden in je lichaam waardoor je in rap tempo afvalt.

 

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je zoent?

Een zoen brengt heel wat meer teweeg in je lijf dan je zou verwachten. Tijdens gepassioneerd zoenen stijgt je bloeddruk, versnelt je ademhaling en produceren je speekselklieren in de hoogste versnelling. Je hartslag stijgt van gemiddeld zeventig naar zo'n honderd tot zelfs honderdvijftig slagen per minuut. Hormonen razen door je lichaam, vrijwel alle spieren in je gezicht worden aangespannen en je stofwisseling komt op gang. De genotscentra in je hersens worden actief en scheiden dezelfde natuurlijke opiaten, namelijk endorfinen, af als bij een toestand van opwinding, verbazing of schrik. Je fijnbezenuwde lippen zwellen op, je pupillen verwijden zich en je huid verstrakt en wordt roziger. Gelukkig ben je dus ook daadwerkelijk aantrekkelijker terwijl je je met je gezicht levensgroot in het vizier van je geliefde bevindt!

 

Wat zijn de grootste valkuilen bij het zoenen?

De Propellerzoen

Deze zoen voelt alsof je wordt meegezogen in een wervelende draaikolk of in het centrifugeprogramma van je wasmachine. Vermijd ten alle tijden verwoed in het rond razende tongen, maar blijf ontspannen en varieer je bewegingen in richting en in snelheid.

 

De Fonteinzoen

Geen pretje, zo'n overmatig natte, kwijlerige en slijmerige zoen, waarna je de behoefte voelt meteen naar een handdoek te grijpen of zelfs je hoofd onder de kraan te houden. Heb je zelf last van een overenthousiaste speekselproductie vergeet dan niet regelmatig te slikken tijdens het zoenen.

 

De Schuurpapierzoen

Snorren, baarden of stoppels kunnen kriebelen of schuren, soms zelfs zo erg dat na langdurig zoenen schrale of rode plekken rondom de mond ontstaan. De meeste vrouwen prefereren dan ook gladde mannengezichten boven behaarde om mee te zoenen. Toch zegt ruim dertig procent van de Westerse vrouwen het prikkelende gevoel juist aangenaam of zelfs opwindend te vinden. Om het zekere voor het onzekere te nemen: mannen wil je niet verstoken blijven van een zoen zorg dan dat je ten allen tijden gladgeschoren op oorlogspad gaat.

 

De Klappertandzoen

Sommige zoeners hebben er zoveel zin in dat ze in hun ongecontroleerde gretigheid regelmatig met hun gebit tegen het jouwe botsen. Dergelijk hinderlijk tandengeklapper kan de romantiek bruusk verstoren. Rustige, sensuele bewegingen zijn wel zo aangenaam.

 

De Huigzoen

Een creatieve zoenpartner die met zijn of haar tong op ontdekkingstocht gaat in je mond kan

spannend zijn. Zolang hij of zij het enthousiasme weet te beteugelen! Een beetje terughoudendheid waar het op diepte aankomt is op zijn plaats. Verken elkaars tanden, binnenkant van de wang en desnoods het gehemelte, maar blijf uit de buurt van huig en amandelen, want dat kan nare gevolgen hebben...

 

De Vuilnisbakzoen

Niets zo onerotisch als een onwelriekende adem of wrangsmakend speeksel, de nummer één afknapper wanneer het over zoenen gaat. Wil je er zeker van zijn dat je partner straks niet terugdeinst bij het naderen van jouw mond lees dan de volgende aanwijzingen zorgvuldig door!

 

Hoe voorkom je een slechte adem?

Iedereen heeft wel eens last van slechte adem, vooral bij 't wakker worden. Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van ademgeur vanuit de mond zelf komt (zo'n 90%) en niet, zoals vaak gedacht, opborrelt vanuit de maag, darmen of longen. De belangrijkste boosdoener is de tong, en dan met name de achterkant, het dorsum genaamd. Het borstelen van de tong of het gebruik van een tongschraper helpt aanzienlijk tegen nare luchtjes. Ook het eten van vezelrijke groenten en fruit, zoals wortels en appels, is een goede remedie, omdat ze de aanslag op je tong als het ware 'wegschuren'. Etenswaren die juist kunnen bijdragen aan een hinderlijke mondgeur zijn de bekende knoflook en ui, maar ook eieren, kool, sommige melkproducten, noten, geraffineerde suikers en vlees en vis zijn verraderlijk. Daarnaast zijn sigaretten, alcohol en koffie drie notoire veroorzakers van slechte adem. Kauwen op (suikervrije) kauwgom, peterselie of kruidnagel kan de geur enigszins verdrijven en wanneer je veel water drinkt  worden kwalijke bacteriën weggespoeld en blijft je mond vochtig.

 

Cocktails:

Vampire's kiss

60 ml wodka

1 scheut ananassap

1 scheut kokos crème

enkele druppels grenadine

Zet van te voren longdrinkglazen in de koelkast, zodat een witte waas op het glas ontstaat. Daarna de rand van het glas in de grenadine dopen voor een bloederig effect. Vul het glas met ijsblokjes en giet alle ingrediënten erin.

 

Kiss of death

2 dl gin
2 dl tequila
2 dl wodka
2 dl blue curaçao

1 scheut grenadine

In een cocktailshaker mengen en in een tumblerglas met ijs gieten.

 

Zoenspelletjes

Suck and blow 

In een groep mensen moet een speelkaart van persoon tot persoon worden doorgegeven. De kaart dient tegen de lippen aangezogen te worden totdat de volgende persoon hem met zijn of haar lippen overneemt. Wanneer de kaart valt moet het betreffende koppel elkaar een echte zoen geven. 

 

Doorgeefspel

In een groep mensen moet een snoepje of ijsklontje van mond tot mond worden doorgegeven. Degene bij wie het snoep of ijs oplost, of tussentijds op de grond valt, is af en verlaat de groep. Er wordt steeds opnieuw begonnen totdat er nog maar twee mensen over zijn. Dit zijn de winnaars.

 

Zoencitaten

Misschien zijn de meest gelukzalige kussen de onverwachtste, de mooiste momenten, die waarbij je niet de tijd hebt alles bij voorbaat kapot te denken.

Annelies Verbeke, uit Slaap!

 

Je mond is een huis geweest

Waarin wij samen woonden.

Hans Lodeizen (1924 -1950)

 

Ik heb gezocht en gevonden, een mond die ik nooit verlaten wil.

Uit: Love's collected poems (1985) van Theodore Roethke

 

Ik herinner me nog de kauwgom-, tabak- en biersmaak van mijn eerste kus, precies veertig jaar geleden, hoewel ik het gezicht van de Amerikaanse matroos die me kuste compleet ben vergeten.

Isabel Allende

 

De zoetste kus is degene die men een wenende maagd heeft kunnen ontfutselen.

-  Claudianus (370 - 404)

 

Rechtzaken over zoenen

In november 1996 werd een Canadese vrouw schuldig bevonden aan het afbijten van een deel van haar vriend's tong nadat hij haar tijdens een ruzie wilde zoenen. Ze spoelde het lichaamsdeel vervolgens door de wc.

 

Een Australische man ontving enkele jaren geleden $142,000 aan schadevergoeding nadat hij door een verkeersongeluk gevoelloze lippen opliep, wat betekende dat hij niet langer in staat was het genot van een zoen te ervaren.

 

Tijdens een bedrijfsfeestje in het Westduitse Hanover gaf een man als geintje een letterlijk oorverdovende smakkerd op allebei de oren van een vrouwelijke collega. De vrouw liep hierdoor permanente gehoorbeschadiging op en de lolbroek werd strafrechtelijk veroordeeld tot een fikse schadevergoeding.

 

In 1925 werd de beruchte Duitse seriemoordenaar Fritz Haarmann geëxecuteerd voor het doodbijten van 27 jongens van tussen de twaalf en achttien jaar oud. Haarmann, die slager van beroep was, lokte zijn slachtoffers mee vanuit homobarren of het treinstation, waar veel zwerfjongeren rondhingen. Na ze verleid te hebben vermoordde hij de jongens met een doodskus in de nek. Vervolgens ontdeed hij de lichamen van hun vlees, dat hij daarna verkocht in zijn eigen slagerij. Deze griezel kreeg met recht de bijnaam 'de vampier van Hanover'.

 

Wat vertelt de vorm van je mond over je karakter?

Veel mensen geloven dat lichaamsdelen zoals handen en ogen iets vertellen over het karakter van een persoon. Ook lippen zouden het een en ander onthullen over iemands persoonlijkheid.Volle lippen

Zo zouden mensen met volle lippen fantasierijk en creatief zijn, maar soms ook veeleisend en

een tikkeltje wreed. Ook hebben met mensen met volle lippen vaak een dure smaak.Dunne lippen

Heb je dunne lippen dan ben je volgens de deskundigen sterk en onafhankelijk en heb je

een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Ook ben je vrij direct waardoor je soms ietwat

ongenuanceerd uit de hoek kunt komen. Pas op dat je je niet te egoïstisch opstelt.Dunnere onderlip

Is je onderlip dunner dan je bovenlip dan schijn je het moeilijk te vinden om je gevoelens te uiten. Een dunne onderlip zou daarnaast op een zakelijk instinct wijzen, dat echter kan doorschieten naar gierigheid.

Dunnere bovenlip

Mensen die juist een dunnere boven- dan onderlip hebben zijn vrijgevig van aard. Een smalle bovenlip duidt tevens op doorzettingsvermogen. Alhoewel ook haantje-de-voorste-gedrag en lichte ontvlambaarheid eigenschappen zijn die bij deze mondvorm horen.

 

De Doodskus

De doodskus, in het Engels Kiss of death, is afgeleid van de kus waarmee Judas Jezus verraadde. De term wordt vaak gebruikt voor een actie of beslissing die uiteindelijk ruïneus blijkt te zijn. De doodskus voor een bedrijf is bijvoorbeeld een verkeerd ingeschatte maatregel waardoor het hele bedrijf failliet zal gaan. Er zijn echter nog veel meer betekenissen van de doodskus:

 

Bij vampieren

Een vampier zuigt met een hartstochtelijke doodskus in de nek de ziel uit een menselijk lichaam waardoor het slachtoffer sterft of in het rijk der zombies belandt.

 

Bij de maffia

De bekendste gedragscode van de Siciliaanse maffia is de zwijgplicht, oftewel de omerta. Voor iemand die toch loslippig is geweest is de doodskus op zijn hand de aanzegging van zijn dood. Wie hem ontvangt, weet welk lot hem te wachten staat.

 

Bij mieren

Dinosaurusmieren kennen een soortgelijke tactiek als de maffia. Beide gemeenschappen hebben een dominante leider die rivalen straft met een doodskus. In het geval van de mieren injecteert de mierenkoningin een concurrerend vrouwtje met een chemisch goedje dat haar een lagere rang binnen de kolonie geeft. Zo stelt de koningin haar positie als enige barende vrouw veilig.

 

Bij Samoanen

In Samoa is levende inktvis een ware delicatesse. De bewoners leggen het dier op het gezicht, laten zich de tentakels om hun hoofd slaan in een onvrijwillige omhelzing, bijten vervolgens in de bek van de inktvis en zuigen het in een lange doodskus leeg.

 

Zoenende dieren

Niet alleen mensen kennen de geneugten van het zoenen. Ook bepaalde diersoorten schromen niet terug voor een stevige kus, al gebeurt dit dikwijls uit praktische overwegingen en meestal alleen tijdens de coïtus. Zo worden de seksuele activiteiten bij onder andere vogels, hagedissen, chimpansees, olifanten, huismuizen, zeeleeuwen en paarden begeleid door mondcontacten.

Zelfs amoeben kussen! Van deze minuscule eencellige beestjes is bekend dat ze zich soms

tijdelijk met hun monden aan elkaar vastklinken om zo erfelijk materiaal uit te kunnen wisselen. Erg romantisch zijn deze overlevingszoenen echter niet. Dan doen vogels het beter: bij sommige soorten kunnen de mondcontacten wel enige uren worden voortgezet.

Bij de zoogdieren bestaat het kussen meestal uit het plaatsen van de lippen tegen de snuit of in de nek. Af en toe worden ook de tongen met elkaar in contact gebracht of gebruikt om elkaar te likken. Olifanten wrijven met hun slurf over de mond van hun minnaar. De wezel bijt zich tijdens de paring zelfs helemaal vast in de vacht van zijn partner.

Nog agressiever zijn bepaalde vissoorten. Soms komt het voor dat ze in de liefdesrazernij

de bekranden bij elkaar eraf bijten. Apen sabbelen vaak juist heel teder op elkaars lippen.

Bepaalde apen, zoals de chimpansees, zoenen ook buiten de geslachtsdaad om, bijvoorbeeld als ze bang of geschrokken zijn. Bij dreigend gevaar rennen de vrouwtjes naar de mannetjes toe. Vervolgens omhelzen en kussen ze elkaar. Zo creëren ze een gevoel van

veiligheid en geborgenheid. De intelligentste soort van de primatenfamilie, de seksbeluste bonobo-aapjes, zijn de enige dieren die de erotische tongzoen haast net zo uitvoeren als wij.

Van alle diersoorten is echter alleen de homo sapiens intelligent en creatief genoeg om de zoen op basis van cultureel bepaalde sociale, morele of hygiënische overwegingen te stileren en te verfijnen.

 

Zoenastrologie

Volgens astrologen worden je zoencapaciteiten beïnvloed door je sterrenbeeld. Beoordeel zelf of ze het bij het rechte eind hebben!

 

Ram

Jouw zoenen zijn snelle en gepassioneerde opwellingen van wellust en plezier. Zo komen ze en zo zijn ze alweer voorbij.

 

Stier

Jouw zoenen zijn langdurig, oprecht en weloverwogen. Je zorgt ervoor dat je je techniek goed beheerst.

 

Tweeling

Jouw speelse zoenen worden afgewisseld met gegiechel en grappige opmerkingen.

 

Kreeft

Jouw zoenen zijn warm en teder en je zou nooit meer los willen laten.

 

Leeuw

Jouw zoenen zijn wild en ongeremd. Je gebruikt diverse technieken zoals bijten en likken en het liefst heb je toeschouwers om je heen.

 

Maagd

Jouw zoenen zijn subtiel, zacht en ingetogen. Pas op dat je minnaar ze niet pas doorheeft als jij alweer uitgezoend bent!

 

Weegschaal

Je bent zo bewust bezig met je adem en alles wat er fout kan gaan dat je soms vergeet te genieten van het zoenen.

 

Schorpioen

Jij slaat het zoenen het liefst over om meteen door te gaan naar de volgende ronde.

 

Boogschutter

Jouw zoenen zijn verrassend en spontaan en laten de ontvanger smachten naar meer.

 

Steenbok

Voor jou is zoenen een sublieme ontlading van alle spanningen van de dag, waarmee je alles om je heen vergeet.

 

Waterman

Jouw zoenen zijn nat, rebels en onstuimig en je houdt het liefst je ogen open.

 

Vissen

Jouw zoenen zijn liefdevol, zacht en dromerig en duren een eeuwigheid.

 

Zoengedichten

 

Zo mooi als jij me ziet

Toen ik me kussen liet

Dat is wel even wennen

Zo kende ik mij nog niet.

Karel Eykman

 

Van zoentjes komen altijd zoentjes

Bewaar die tot je trouwen gaat

En zoen maar liever 's je vader

Die lid is van de kerkeraad

J.H. Speenhoff (1869 - 1945)

 

Ik was niet altijd zo alleen

Integendeel: rondom mij heen

Danste een bonte meisjesschaar

En ik kuste maar, ik kuste maar

Maar van zo menig lief gezicht

Bleef steeds alleen een triest gedicht

En 'k dacht wel eens: ik vind geen rust

Voor ik de Dood zelf heb gekust

Lévi Weemoedt

 

Minnaars! wilt ge uit vrijen gaan

Trekt uw stoutste schoenen aan

Schudt uw kindsche bloôheid uit

Maakt uw meestresse uw' buit

Neemt het kuschje voor zij 't vraagt:

Nimmer wint hij, die niet waagt.

Hendrik Tollens (1780-1856)

 

De toverkracht van een kus

In sprookjes en oude legenden verrichtte de zoen al vele wonderen. De magische krachten van een zoen zorgden er onder meer voor dat Sneeuwwitje opstond uit de dood. Alles wat ervoor nodig was om Doornroosje uit een honderd jaar durende slaap te wekken was een bescheiden kus. De kus die de Kleine Zeemeermin mocht ontvangen veranderde haar staart in twee benen.

In het verleden hadden ook verschillende mannen al baat bij een goede zoen. Zo transformeerde een onooglijke kikker in een mooie prins, door een met moeite losgetroggelde kus van de prinses met de gouden bal. Ook de zoen van Belle, uit Belle en het beest, maakte van een monsterlijk gedrocht een schone jongeling. In vele Europese, Aziatische en Afrikaanse talen blijken soortgelijke verhalen bekend, waarin een jonge maagd wordt uitgehuwelijkt aan een beer, een geit, een aap, een wolf of een krokodil, die vervolgens verandert in een aantrekkelijke echtgenoot.

Opvallend is overigens dat in de meeste verhalen de vrouw weinig inspraak heeft in de

uitwisseling van de kus. Maagdelijke meisjes worden ofwel besprongen terwijl ze hulpeloos en nietsvermoedend liggen te slapen, ofwel gedwongen om enge griezels te zoenen. Waarschijnlijk werden jonge meisjes op deze manier geleerd het mooie te ontdekken in de 'monsters' waar hun ouders ze aan uitleverden.

Wist-u-datjes

Een mens besteedt bij elkaar opgeteld zo'n twee weken van zijn leven aan zoenen.

 

Een gemiddelde zoen neemt een luttele tien seconden in beslag.

 

Per etmaal produceert een mens 0,5 tot 1,5 liter speeksel.

 

Tijdens een diepe tongzoen wordt uitgewisseld:

9 mg water

0,7 mg albumine

0,711 mg vetstoffen

0,18 g organische materie

0,45 mg zouten

250 bacteriën

Handvol virussen en parasieten

 

Op 24 september 1984 tongzoenden de Amerikaanse Eddie Levin en Delphine Chra elkaar 17 dagen en 10,5 uur lang. Zij vestigde daarmee een nieuw wereldrecord.

 

Gebruik wanneer de tanden niet zo stralend wit zijn geen rode of oranje lippenstift. Dat benadrukt namelijk de gelige kleur. Een lippenstift in een bruinige tint daarentegen laat de tanden juist juist oplichten.

 

Zoenspreekwoorden

Wie een knappe prins wilt vinden moet vele kikkers kussen. (Amerika)

Een kus die het hart niet raakt, verveelt alleen de mond. (Nederland)

Zoenen is als het drinken van zeewater, terwijl je drinkt neemt je dorst toe. (China)

Een kus zonder baard is als een ei zonder zout. (Irak)

Geef je oor aan iedereen, je hand aan je vrienden, maar alleen je lippen aan je vrouw.  (Jiddisch)

Makkelijk verkregen zoenen zijn makkelijk vergeten zoenen. (Engeland)

In de liefde is er altijd één die kust en één die een wang aanbiedt. (Frankrijk)

 

Mondversieringen

Mondversieringen zoals piercings en tatoeages worden al eeuwenlang toegepast.

Ze waren bekend onder oude beschavingen als het Egyptische en Romeinse Rijk.

Primitieve stammen in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Nieuw Zeeland dragen ze nog steeds. In de Westerse cultuur zijn ze echter pas in de afgelopen decennia populair geworden. Mensen kiezen voor een dergelijke versiering om uiting te geven aan hun individuele identiteit, om zich te onderscheiden of om te dragen als modeaccessoire.

 

Piercings

Het ritueel piercen van de tong kwam voor bij de oude Azteken, de Maya's in Centraal Amerika en de Haida, Kwakiutul, en Tlinglit stammen in Noordwest Amerika. Shamans en hoge priesters doorboordden hun tongen om in een soort trance te raken, waardoor zij met de goden konden communiceren. Tegenwoordig is een tongknopje een van de meest populaire piercings bij de jeugd. Het geeft een stoere, ietwat provocerende look en schijnt prettig te zijn tijdens zoenen of orale seks.

 

Tatoeages

Een oud gebruik in Hawaï was het tatoeëren van de tong in rouwperioden. Sindsdien wordt het maar weinig toegepast. Een tongtatoeage is een vrij lastige opgave voor de kunstenaar

en de tekening vervaagt of verdwijnt vaak al na enkele weken. Een tatoeage op de binnenkant van de lip is duurzamer en komt vaker voor. Ook het tatoeëren van de lipcontour, bij wijze van permanente make up, is mogelijk.

 

Gespleten tong

Het splijten van de tong is de nieuwste rage onder de mondversieringen. In veel landen is het verboden, omdat de kans op infectie groot is en het spraakvermogen aangetast kan worden. Dikwijls is het toch mogelijk om de ingreep in een plaatselijke piercingzaak te laten doen. Na de operatie kun je de twee tongdelen onafhankelijk van elkaar bewegen, wat het zoenen bijzonder schijnt te veraangenamen.

 

Welke technieken kan je inzetten om het zoenen spannender te maken?

De slurpkus

De meeste mensen houden er niet van om een slijmerige tong over hun gezicht te voelen glijden... maar sommigen zijn er verzot op. De slurpkus is speciaal voor glibberfans: lebber uitvoerig het hele gezicht van je liefje af en laat het in de lucht drogen, hmmm!

 

De Maraichinage

De meeste zoenen nemen niet meer dan enkele seconden in beslag. Zoenen die minuten lang voortduren zijn ongebruikelijk. Urenlange zoenen zijn op zijn zachts gezegd opmerkelijk. Bij de Maraichins, inwoners van het Pays de Mont district in het Franse Bretagne, was het de gewoonte dat een stel de binnenkant van elkaars monden "zo grondig mogelijk" verkende en liefkoosde met hun tongen. Dergelijke zoensessies namen letterlijk uren in beslag. Een uitzonderlijk lange zoen wordt daarom tegenwoordig wel een Maraichinage genoemd.

 

De smetvreeskus

Scheur een stuk vershoudfolie af en houdt het met je handen tussen jullie monden tijdens het zoenen. Het is nogal een bijzondere gewaarwording om wel de druk en bewegingen van tong en lippen te voelen, maar verstokt te blijven van vocht- en smaaksensaties.

 

De tintelkus

Vouw een vel (vloei)papier over een kam heen. Allebei de partners neuriën net zo lang tegen de kam tot hun lippen tintelen. Bereid je voor op een spectaculaire zoen!

 

De vonkkus

Deze kus is nóg spannender dan de tintelkus. In ieder geval een van beide geliefden dient hiervoor statisch geladen te zijn. Wrijf bijvoorbeeld met je voeten over een kleed of tapijt. Buig nu met de handen op de rug voorzichtig naar elkaar toe tot de lippen elkaar bíjna raken. Als alles goed gaat krijgen jullie nu een lichte schok. Als je het in het donker doet kan je zelfs letterlijk een vonk zien overspringen vlak voordat de monden bij elkaar komen. Schrik niet van de pijn maar sla direct aan het zoenen en de pijn slaat om in een aangenaam prikkelend gevoel.

 

De speurkus

Coco Chanel zei het jaren geleden al: draag parfum dáár waar je gekust wilt worden. Dep ergens op je lichaam een beetje parfum. Laat je partner nu met zijn of haar neus en mond op zoek gaan naar dat ene heerlijk geurende plekje.

 

De vurige kus

Strooi wat peper op je tong zonder dat je partner het doorheeft en benader hem of haar voor een sensationele verrassingskus.

 

Met dank aan:  Dieke van Ewijk
Check: 
http://www.zoenmuseum.nl/30-11-10 22:53 door nikky | 1 reacties
Plaats een reactie
Om een reactie te kunnen plaatsen en de reacties van andere te kunnen beoordelen moet je een TLF member zijn.

Het is heel eenvoudig om een TLF member te worden, in nog geen 5 min. kun je al reacties plaatsen. Ga naar onze aanmeld pagina en schrijf je in!
Reacties
Krijg zin in Zoenen. MMmm

30-11-10 22:54 door nikky | score is 0


TLF magazine
Zoals vanouds het meest geheimzinnigste magazine op internet! Natuurlijk zal er altijd weer en Barbie Doll van de maand zijn en hier kun je nog steeds alle gastenlijstplaatsen van de Top Feestjes winnen! Deze maand o.a. een Interview met DJ Maximo Gomez en de nieuwe DOLL.

Meer TLF magazine
Party agenda
Ken jij nog evenementen die niet in onze party agenda mag ontbreken. Neem dan contact met ons op.

Als je bang bent dat je een van de evenementen vergeet? We kunnen je per SMS een herinnering sturen! Klik op een evenement en meld je aan voor de SMS reminder.
TLF star of this week
Binnenkort zullen we van start gaan met YOU. .....

Voorproefje op YOU