Xtc-pillen zijn momenteel sterk
XTC


Veel xtc-pillen zijn momenteel erg sterk. Ze bevatten een hoge dosis MDMA, de werkzame stof in de uitgaansdrug. Dat zegt drugsonderzoeker Peter van Dijk van het Trimbos-instituut tegen het ANP. ,,Er is een grote groep pillen in omloop die een hoge dosering bevatten.''
De gemiddelde dosis MDMA in xtc-pillen lag jarenlang rond de 80 milligram. Hoewel precieze cijfers nog ontbreken, is dat momenteel een stuk hoger. In elk geval bevat een kwart van de pillen zelfs een dosis van boven de 140 milligram. ,,Dat is veel meer dan we gewend waren'', aldus Van Dijk.

 

 

 


Het Trimbos-instituut maant xtc-gebruikers dan ook tot voorzichtigheid. Welke dosis een consument precies kan hebben, hangt onder meer af van zijn gewicht. Maar, zo zegt Van Dijk: ,,Een groot deel van de pillen is voor veel mensen te zwaar.''
Toch zijn er nog geen berichten geweest dat mensen op de eerste hulp belandden door te sterke xtc. Dat wijst er op dat veel consumenten goed geïnformeerd zijn over de pillen die ze gebruiken en weten hoe ze ermee moeten omgaan, aldus Van Dijk.
Een andere ontwikkeling die het Trimbos constateert, is dat xtc-pillen de afgelopen tijd schoner zijn geworden.


Anderhalf jaar geleden waarschuwde het instituut nog dat ongeveer de helft van de tabletten geen MDMA, maar andere stoffen bevatten. Het ging vooral om mCPP, dat vervelende bijwerkingen als paniekaanvallen kan hebben. Volgens Van Dijk bevat ,,het overgrote deel'' van de pillen momenteel weer MDMA.
De dip in de markt kwam doordat er een gebrek was aan belangrijke grondstoffen voor xtc, aldus de Trimbos-onderzoeker. Dat is nu kennelijk weer voorbij.

Volgens August de Loor van het Adviesburo Drugs in Amsterdam, een van de testcentra waar het Trimbos mee samenwerkt, is er bovendien sprake van ,,een zelfcorrigerend mechanisme'' op de xtc-markt. Hierdoor vertoont de kwaliteit van de uitgaansdrug altijd ,,een golfbeweging'' .


,,Je hebt te maken met een consumentengroep die er recreatief mee omgaat en geen troep wenst'', aldus De Loor. Als er slechte xtc op de markt komt, ontstaat er onrust onder gebruikers. ,,Ze geven dat door aan hun contacten. Die zien een derving van hun inkomsten en getroosten zich heel veel moeite om daar wat aan te doen.''

De Loor voorspelt dat ook de te hoog gedoseerde xtc-tabletten binnenkort weer van de markt zijn. ,,Maar ondertussen moeten gebruikers wel gewaarschuwd worden.'' (ANP)30-1-11 16:25 door ra | 0 reacties
Plaats een reactie
Om een reactie te kunnen plaatsen en de reacties van andere te kunnen beoordelen moet je een TLF member zijn.

Het is heel eenvoudig om een TLF member te worden, in nog geen 5 min. kun je al reacties plaatsen. Ga naar onze aanmeld pagina en schrijf je in!
TLF magazine
Zoals vanouds het meest geheimzinnigste magazine op internet! Natuurlijk zal er altijd weer en Barbie Doll van de maand zijn en hier kun je nog steeds alle gastenlijstplaatsen van de Top Feestjes winnen! Deze maand o.a. een Interview met DJ Maximo Gomez en de nieuwe DOLL.

Meer TLF magazine
Party agenda
Ken jij nog evenementen die niet in onze party agenda mag ontbreken. Neem dan contact met ons op.

Als je bang bent dat je een van de evenementen vergeet? We kunnen je per SMS een herinnering sturen! Klik op een evenement en meld je aan voor de SMS reminder.
TLF star of this week
Binnenkort zullen we van start gaan met YOU. .....

Voorproefje op YOU