Hennepplastic hennepplastic hennepplastic is het antwoord!

Elk jaar vinden er innovaties plaats op het gebied van de technologie van hennepplastic en veel bedrijven verwerken hennepplastic in hun producten. Hennep biedt een schoon alternatief voor de zeer vervuilende plastics die schadelijk zijn voor ons milieu. Er bestaan diverse soorten hennepplastic. Wij beschrijven hier kort hoe deze plastics worden geproduceerd.

Waarom is er behoefte aan een alternatief voor plastic?

Waarom is er behoefte aan een alternatief voor plastic?

Het lijdt geen twijfel dat we een grote milieucrisis doormaken die vele vormen aanneemt. De mens heeft een niet-duurzaam ontwikkelingsmodel gevolgd waarvan we nu de gevolgen ondervinden. De al merkbare klimaatveranderingen, het aanzienlijke verlies aan biodiversiteit en natuurlijk de bodemvervuiling, de luchtvervuiling en de vervuiling van de zeeën zijn enkele voorbeelden van de schade die wij aan ons milieu hebben toegebracht.

Neem bijvoorbeeld onze zeeën en oceanen, die door ons zijn omgevormd tot gigantische afvalbergen die de mariene ecosystemen bedreigen. Volgens Greenpeace wordt er per seconde meer dan 200 kilo plastic in de wereldzeeën en – oceanen gedumpt, wat per jaar neerkomt op meer dan 8 miljoen ton plasticafval.

Bovendien sterven jaarlijks meer dan 1 miljoen zeevogels en meer dan 100.000 zeezoogdieren door de schade die aan het mariene milieu wordt toegebracht door chemische afvalstoffen, plastic en olieafval. Hoewel sommige van deze afvalstoffen, die 80% van de totale zeevervuiling uitmaken, in iets meer dan zes maanden kunnen worden afgebroken en verdwijnen, duurt dit bij vele andere honderden jaren.

Intussen is plastic afval, waaronder “microplastics”, verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de lucht-, zee- en landvervuiling. Een team van wetenschappers heeft onlangs aangetoond dat deze microplastics door de lucht worden verspreid en afgelegen natuurgebieden bereiken, waarbij de concentratieniveaus vergelijkbaar zijn met die in grote steden.

Internationale regeringen en milieuorganisaties hebben al een begin gemaakt met maatregelen om deze ernstige wereldwijde ecologische bedreiging een halt toe te roepen. De doelstellingen die in de verschillende internationale overeenkomsten voor 2030 en 2050 zijn vastgesteld, lijken echter voor veel landen en regio’s nauwelijks haalbaar.

Er zijn dringend maatregelen nodig om een einde te maken aan de plasticvervuiling en wij moeten allemaal ons steentje bijdragen aan de innovatie, de mentaliteitsverandering en het respect voor het milieu. Ons leven en onze toekomst hangen hiervan af.

Gerelateerd artikel

Hash blokken van verschillende maten op een oppervlak

Cultureel,

Hasj: soorten hasj en hoe het gemaakt wordt

Sensi Seeds
06 feb 2020

Hennep: Een grondstof uit het verleden keert terug

Hennep is de plant die ons kan helpen om plastic en andere materialen een nieuwe toekomst te geven. Het is een schoon, ecologisch, duurzaam en recyclebaar alternatief. Daarnaast kan hennep dienen als vervanging van de vervuilende materialen die worden gebruikt bij de productie van goederen op vele gebieden, zoals in de bouw, en voor auto’s, mode, design, sport en nog veel meer.

Een veld van hennep

Hennep is echter geen nieuwe grondstof die beantwoordt aan een specifieke ecologische trend. Hennep is een grondstof die terugkeert uit het verleden om ons te helpen de toekomst te heroverwegen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt omwille van zijn nutritionele eigenschappen en de vele voordelen voor de gezondheid. Ook heeft het gediend als grondstof voor talloze producten zoals voedsel, textiel en medicijnen.

Hennep behoort tot de gewassen die zorgen voor meer biodiversiteit in de naaste omgeving. De teelt ervan stelt ons in staat om tegen lage kosten drie grondstoffen te verkrijgen: de zaden, de vezels en de pulp. Het meeste gebruik is er altijd gemaakt van de vezels, vanwege hun uitstekende eigenschappen. De vezels van hennep zijn namelijk de meest resistente, absorberende en duurzame vezels van plantaardige oorsprong.

De toekomst van hennepplastic opnieuw uitvinden

Het wordt steeds gemakkelijker om in de verschillende sectoren producten te vinden die zijn gemaakt van plantaardige vezels, zoals vlas, kokosnoot en natuurlijk hennep. Het doel is het vervangen van de vervuilende materialen die al tientallen jaren worden geproduceerd. Zoals gezegd, kan hennep veel van deze materialen, waaronder plastic, vervangen en zo bijdragen aan een wereldwijde vermindering van de vervuiling.

Het gebruik van hennep brengt niet alleen een ecologisch voordeel met zich mee. Het verbetert ook de kwaliteit en prestaties van de producten die het bevatten. Zo wordt hennepvezel al lange tijd in plaats van glasvezel gebruikt om surfplanken te maken, omdat deze hiermee aanzienlijk lichter, flexibeler en resistenter worden en een sensationele grip en drijfvermogen krijgen.

Zo vinden er elk jaar meer en meer innovaties plaats op het gebied van de technologie van hennepplastic. Momenteel verwerken zelfs enkele van de grootste autobedrijven zoals BMW, Mercedes en Bugatti hennepplastic in hun producten. Het nieuwste model Porsche, de 718 Cayman GT4, bevat bijvoorbeeld hennepvezelpanelen van het Nederlandse bedrijf Hempflax.

Ontbindende stadia van een biologisch afbreekbare hennep plastic fles

Kortom, bioplastische materialen, waaronder hennep, bieden aanzienlijke voordelen voor het milieu. Omdat ze niet zijn vervaardigd uit fossiele brandstoffen, produceren ze geen kooldioxide bij het ontbinden. Bovendien zijn de meeste van deze materialen biologisch afbreekbaar. Alles wijst erop dat ze een zeer belangrijk onderdeel kunnen vormen voor het oplossen van de klimaatcrisis.

Bron: sensiseeds.com

volg TLF op Telegram: https://t.me/Thelovefactory_omroep

Door tlfmore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: