En vooral: is de EU dapper genoeg om zich tegen de VS te durven verzetten?

December 2, 2022

Kim Dotcom, een Fins-Duitse metaforische Robin Hood van de online piraterij gevestigd in Nieuw-Zeeland, heeft op Twitter een volkomen accurate diagnose gepubliceerd van de huidige trieste staat van de geopolitieke zaken: eerst heeft de Amerikaanse regering de EU verwikkeld in een proxy-oorlog met Rusland. Dan gaan ze verder met de sancties tegen Rusland die de economie van de EU vernietigen en vervolgens nemen de VS een nieuwe wet aan zodat ze de EU-industrie (openlijke) kunnen omkopen en hen op de een of andere manier kunnen overhalen om hun bedrijven naar de VS te verplaatsen. Bij die gelegenheid stelde Kim een retorische vraag: “Hoe dom kunnen de EU-politici zijn? Ze zijn allemaal met kwade bedoelingen ‘gebruikt’ en letterlijk voor hun ogen bedrogen.” Deze analyse toont aan dat het collectieve Westen is vervallen in een terminale stervensfase waarin het zichzelf verslindt tot zijn eigen mogelijk onvermijdelijke dood. Deze analyse is zeker nogal ongemakkelijk in haar Freudiaanse unbequeme Wahrheit potentieel, maar zij is waar en spot on. We zien dat deze analyse zich leent voor de smerige details van de rip off van de EU door de VS, schrijft Natasha Wright.

Sommige van deze prognoses komen misschien over als al te sensatiebelust en louter schandalenjacht, maar de grimmige gevolgen van dit woeste festijn waarbij Europa het tongstrelende hoofdgerecht zal zijn, zijn niet louter sensatiebelust. De Europese industrie wordt verplaatst naar de VS – zo meldt de Financial Times. De politici waarschuwen ons voor de exodus van investeerders naar de andere kant van de Atlantische Oceaan vanwege de gunstigere gasprijzen en bovendien dankzij de gloednieuwe Amerikaanse stimuleringsmaatregelen. Het oorverdovende geluid van de politieke waarschuwingsbellen in de EU weerklinkt die de nieuwe economische en financiële pakketmaatregelen van de regering-Biden inluiden met om precies te zijn tamtam van 369 miljard Amerikaanse dollars aan subsidies en te hoge energieprijzen in Europa waar het gas zelfs met de recente prijsdalingen vijf keer zo duur blijft als in de VS. Financial Times verwijst naar de woorden van Emmanuel Macron dat we in Europa dringend een wake-up call nodig hebben. Robert Habeck, Duits vice-kanselier en minister van economie, wordt ook geciteerd met zijn paniekerige waarschuwingen dat de VS de financiën van de EU allemaal opslurpen.

Zullen de NAVO en VS een oorlog tegen Rusland winnen? “Nope”

Politico, dat anderhalf jaar geleden voor een miljard dollar werd overgenomen door Axel Springer, een Duitse nieuwe uitgeverij, zegt op wat klinkt als een zeer gealarmeerde toon dat de klok tikt voor de wapenstilstand met de regering Biden. Politico is altijd een voorstander geweest van nauwe banden tussen de EU en de VS op politiek, economisch en financieel gebied, die in hun vermoedelijke toekomstperspectief lijken af te nemen. Er zijn nog maar zes weken te gaan om een trans-Atlantische spreekwoordelijke schietpartij af te wenden. De Duitsers komen nogal gefrustreerd over omdat de Biden-regering geen enkel vredesaanbod heeft gedaan. Met 1 januari 2023 in aantocht, de datum waarop de Groene Agenda voor het bedrijfsleven van kracht wordt, is de boeman voor de Europeanen die hen de stuipen op het lijf jaagt (en zeker in hun schatkist), dat de industrie door al die Amerikaanse investeringen en subsidies ongetwijfeld ver weg van Europa (en zijn bankkisten) zullen vluchten. Deze protectionistische maatregelen kunnen niet erger zijn dan ze nu zijn, want in Duitsland lijkt het alsof ze al een paniekstoornis aan het ontwikkelen zijn, aangezien hun geavanceerde bedrijven “de benen nemen” om te vertrekken naar meer vruchtbare akkers en hun investeringen elders te doen. Namelijk in de VS.

Het laatste wat de politiek in Berlijn nu nodig heeft zijn meer financiële prikkels en subsidies voor de zakenlieden en investeerders om Europa op te geven en naar de heuvels van de VS te vluchten.

Als deze verhitte ruzie tussen de VS en de EU uitmondt in een vurige vete, komt er zeker een handelsoorlog tussen de VS en de EU waarvan de “belegerde” Europeanen het meest te vrezen hebben. Het zakenportaal Bloomberg meldt dat de spanningen in Europa hoog oplopen vanwege de groeiende sociale ongelijkheid in vergelijking met die in de VS. Het handelsoverschot van de eurozone is omgeslagen in een handelstekort omdat te hoge gasprijzen de Europese consumenten alleen maar armer maken en tegelijkertijd de Amerikaanse exporteurs rijker maken.

Situatierapport Operatie Z: De Grote Terugtocht

Nieuwe Amerikaanse protectionistische maatregelen in de vorm van investeringen en subsidies voor de binnenlandse producenten lijken zout in de wonden van de EU-producenten te wrijven. Zelfs Henry Kissinger heeft ooit de beroemde uitspraak gedaan: “Het is misschien gevaarlijk om Amerika’s vijand te zijn, maar Amerika’s vriend zijn is fataal”, omdat de VS bondgenoten heeft aangevallen voor wie zij zogenaamd de veiligheid garandeerden.

Bloomberg voegt eraan toe dat de zogeheten sleek diplomatie niet kan verhullen dat de VS en de EU sterk van mening verschillen omdat China de belangrijkste rivaal van de VS is en Berlijn er vooral belang bij heeft zijn belangrijkste handelsbetrekkingen, die in feite met China zijn, in stand te houden.

Dit is een van de grote breuklijnen in de betrekkingen tussen de VS en de EU, waardoor de kans op een komend conflict groot is. Bloomberg zegt verder dat de VS arrogant denken dat de EU niet genoeg doet, omdat zij niet voldoende militaire en financiële steun aan het regime in Kiev geven en niet sterk genoeg zijn in hun verzet tegen China. Het Berlijnse standpunt dat Peking “een zakenpartner, en een concurrent en een rivaal” is, is voor Washington een te vaag en ongrijpbaar concept. Bloomberg beveelt de EU verder aan in hun typische Angelsaksische cynisme, hun welbekende en veelvuldig beproefde tactiek “verdeel en heers”. Ook al is Frankrijk nu goed afgestemd op de VS, Frankrijk zou wel eens een soortgelijke positie kunnen innemen als Washington en zelfs meer dan de positie van Berlijn. China is überhaupt de vijfde zakenpartner van Frankrijk, terwijl het voor Duitsland de tweede is. Toen Macron Xi ontmoette tijdens de G20-top op Bali, leek hij veel meer op één lijn te zitten met de Biden-regering dan met Olaf Scholz. Ondertussen blijft in Duitsland de leider van de regerende liberale partij van Noordrijn-Westfalen om hulp roepen: “Wij zijn compleetl beroofd van de energievoorziening en nu wordt ons het Russische gas afgenomen. De situatie in deze Duitse provincie/deelstaat, de meest energie-intensieve, is bijzonder dramatisch.

Een nieuwe meth-achtige “gevechtsdrug” drijft de neonazi’s aan die voor Oekraïne vechten, en creëert “zombiesoldaten” die niet bang zijn voor de dood

Het befaamde Duitse bedrijfsmodel als zodanig staat onder zeer zware druk. We moeten ons afvragen of hier over tien jaar nog iemand überhaupt iets kan produceren en concurrerend kan zijn op de wereldmarkt. Hoe gerechtvaardigd is deze angstaanjagende sombere kijk op de wereld?

Wat doen de VS in hemelsnaam met hun EU-bondgenoten? En vooral: is de EU dapper genoeg om zich tegen de VS te durven verzetten?

https://t.me/TLF_TELEGRAM_Thelovefactory

Bron: frontnieuws Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Door tlfmore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: