september 29, 202

De sabotage van de pijpleidingen Nord Stream (NS) en Nord Stream 2 (NS2) in de Oostzee heeft het “rampenkapitalisme” op onheilspellende wijze naar een geheel nieuw, giftig niveau getild.

Deze episode van hybride industriële/commerciële oorlog, in de vorm van een terroristische aanval op de energie-infrastructuur in internationale wateren, duidt op de absolute ineenstorting van het internationale recht, verdronken door een “our way or the highway”, “op regels gebaseerde”, orde, schrijft Pepe Escobar.

De aanval op beide pijpleidingen bestond uit meerdere explosieve ladingen die in afzonderlijke delen nabij het Deense eiland Bornholm, maar in internationale wateren, tot ontploffing werden gebracht.

Dit was een geraffineerde operatie, uitgevoerd in stealth in de ondiepte van de Deense zeestraten. Dit zou in principe onderzeeërs uitsluiten (schepen die de Oostzee binnenvaren hebben een maximale diepgang van 15 meter). Eventuele “onzichtbare” schepen zouden alleen kunnen rondhangen met toestemming van Kopenhagen – aangezien de wateren rond Borholm vol zitten met sensoren, uit angst voor een inval van Russische onderzeeërs.

Zweedse seismologen registreerden maandag twee onderwaterexplosies – een daarvan werd geschat op 100 kg TNT. Er kan echter maar liefst 700 kg zijn gebruikt om drie afzonderlijke pijpleidingknooppunten op te blazen. Een dergelijke hoeveelheid kan onmogelijk in één keer zijn afgeleverd door onderwaterdrones die momenteel in de buurlanden beschikbaar zijn.

De druk op de pijpleidingen daalde exponentieel. De leidingen zijn nu gevuld met zeewater.

De leidingen van zowel NS als NS2 kunnen natuurlijk worden gerepareerd, maar nauwelijks voor de komst van Generaal Winter. De vraag is of Gazprom – dat zich al richt op een aantal grote Euraziatische klanten – de moeite zou nemen, zeker gezien het feit dat Gazprom-schepen in de Oostzee blootgesteld zouden kunnen worden aan een mogelijke NAVO-marineaanval.

Duitse ambtenaren spinnen nu al dat de NS en NS2 “mogelijk” voor “altijd” buiten bedrijf kunnen zijn. De EU-economie en de EU-burgers hadden die gasvoorziening hard nodig. Toch wil de EUrocratie in Brussel – die over de natiestaten regeert – niet luisteren, omdat zij zich heeft laten dicteren door het Imperium van Chaos, Leugens en Plundering. Er valt iets voor te zeggen dat deze Euro-oligarchie op een dag terecht moet staan voor verraad.

Zoals het er nu voorstaat, is een strategische onomkeerbaarheid al vanzelfsprekend; de bevolking van verschillende EU-landen zal een enorme prijs betalen en op korte, middellange en lange termijn ernstige gevolgen ondervinden van deze aanval.

Cui bono?

De Zweedse premier Magdalena Andersson gaf toe dat er sprake was van “sabotage”. De Deense premier Mette Frederiksen gaf toe dat “het geen ongeluk was”. Berlijn is het eens met de Scandinaviërs.

Schokkende video’s tonen Oekraïners die Russische krijgsgevangenen neerschieten en martelen

Vergelijk het nu met de voormalige Poolse minister van Defensie (2005-2007) Radek Sikorski, een Russofoob getrouwd met de rabiate Amerikaanse “analist” Anne Applebaum, die vrolijk tweette: “Dank u, VS”.

Het wordt nog vreemder als we weten dat tegelijkertijd met de sabotage de Baltische pijp van Noorwegen naar Polen gedeeltelijk werd geopend, een “nieuwe corridor voor gaslevering” die “de Deense en Poolse markt” bedient: eigenlijk een onbeduidende zaak, aangezien hun sponsors maanden geleden al moeite hadden om gas te vinden, en het nu nog moeilijker zal worden, met veel hogere kosten.

NS2 werd al tijdens de aanleg – in het openbaar – aangevallen. In februari probeerden Poolse schepen actief te verhinderen dat het pijpenlegschip Fortuna NS2 het zou kunnen voltooien. De buizen werden gelegd ten zuiden van – u raadt het al – Bornholm.

De NAVO van haar kant is zeer actief geweest op het gebied van onderwaterdrones. De Amerikanen hebben toegang tot Noorse onderwaterdrones voor lange afstanden, die kunnen worden aangepast met andere ontwerpen. Een andere mogelijkheid is dat bij de sabotage professionele marineduikers zijn ingezet – ook al zijn de getijdenstromingen rond Bornholm een ernstige aangelegenheid.

Het Grote Plaatje toont het collectieve Westen in absolute paniek, met Atlantische “elites” die tot alles bereid zijn – schandalige leugens, moordaanslagen, terrorisme, sabotage, een totale financiële oorlog, steun aan neonazi’s – om hun afdaling naar een geopolitieke en geo-economische afgrond te voorkomen.

Het uitschakelen van NS en NS2 betekent het definitieve einde van elke mogelijkheid van een Duits-Russische gasleveringsovereenkomst, met als bijkomend voordeel dat Duitsland gedegradeerd wordt tot de lage status van absolute vazal van de VS.

Dat brengt ons bij de hamvraag welk Westers inlichtingenapparaat de sabotage heeft opgezet. De voornaamste kandidaten zijn natuurlijk de CIA en MI6 – met Polen als zondebok en Denemarken dat een zeer onbetrouwbare rol speelt: het is onmogelijk dat Kopenhagen niet op zijn minst “gebrieft” werd over de informatie.

Vooruitziend als altijd stelden de Russen al in april 2021 vragen over de militaire veiligheid van Nord Stream.

De cruciale vector is dat we mogelijk te maken hebben met een EU/NAVO-lid dat betrokken is bij een sabotagedaad tegen de grootste economie van de EU/NAVO. Dat is een casus belli. Afgezien van de ontstellende middelmatigheid en lafheid van de huidige regering in Berlijn, is het duidelijk dat de BND – de Duitse inlichtingendienst – evenals de Duitse marine en geïnformeerde industriëlen vroeg of laat de rekening zullen opmaken.

Dit was verre van een geïsoleerde aanval. Op 22 september was er een poging tegen Turkish Stream door Kievse saboteurs. Een dag eerder werden op de Krim marinedrones met Engelstalige ID’s gevonden, die ervan verdacht worden deel uit te maken van het complot. Voeg daarbij Amerikaanse helikopters die weken geleden over de toekomstige sabotageknooppunten vlogen; een Brits “onderzoeksschip” dat sinds half september in Deense wateren rondhangt; en een tweet van de NAVO over het testen van “nieuwe onbemande systemen op zee” op dezelfde dag van de sabotage.

New York Times: Zelensky verliest steun van de VS

Laat me (gas)geld zien

De Deense minister van Defensie had afgelopen woensdag een spoedoverleg met de secretaris-generaal van de NAVO. De explosies gebeurden immers zeer dicht bij de exclusieve economische zone (EEZ) van Denemarken. Dat kan op zijn best worden gekwalificeerd als ordinaire kabuki; precies op dezelfde dag bracht de Europese Commissie (EC), het in feite politieke bureau van de NAVO, haar kenmerkende obsessie naar voren: meer sancties tegen Rusland, inclusief de gecertificeerd-voor-mislukking-prijsplafond  op de olieprijzen.

Ondertussen zullen de energiegiganten van de EU zeker grote verliezen lijden door de sabotage.

Op de lijst staan de Duitse Wintershall Dea AG en PEG/E.ON; de Nederlandse N.V. Nederlandse Gasunie; en het Franse ENGIE. Dan zijn er nog degenen die NS2 hebben gefinancierd: opnieuw Wintershall Dea en Uniper, het Oostenrijkse OMV, opnieuw ENGIE en het Brits-Nederlandse Shell. Wintershall Dea en ENGIE zijn beide mede-eigenaar en schuldeiser. Hun woedende aandeelhouders willen serieuze antwoorden van een serieus onderzoek.

Het wordt nog erger: op het front van de pijplijnterreur is er geen houden meer aan. Rusland staat niet alleen op scherp voor Turk Stream, maar ook voor Power of Siberia. Hetzelfde geldt voor de Chinezen en hun doolhof van pijpleidingen in Xinjiang.

Ongeacht de methodologie en de actoren die erbij betrokken waren, is dit de wraak – bij voorbaat – voor de onvermijdelijke collectieve nederlaag van het Westen in Oekraïne. En een grove waarschuwing aan het Zuiden dat ze het opnieuw zullen doen. Maar actie leidt altijd tot reactie: vanaf nu kunnen er ook “grappige dingen” gebeuren met pijpleidingen van de VS en het VK in internationale wateren.

De EU-oligarchie is in een razendsnel proces van desintegratie. Hun venster van mogelijkheden om tenminste een poging te doen een rol te spelen als strategisch autonome geopolitieke speler is nu gesloten.

Deze EUROcraten staan nu voor een ernstige hachelijke situatie. Zodra duidelijk is wie de daders zijn van de sabotage in de Oostzee, en zodra zij alle levensveranderende sociaaleconomische gevolgen voor de burgers in de hele EU begrijpen, zal de kabuki moeten stoppen. Inclusief het al lopende, uber-idiote subplot dat Rusland zijn eigen pijpleiding heeft opgeblazen terwijl Gazprom gewoon de kleppen voorgoed had kunnen dichtdraaien.

De G-7 krijst, maar zij hebben de oorlog tegen Rusland al verloren

En het wordt nog erger: Gazprom dreigt het Oekraïense energiebedrijf Naftofgaz aan te klagen wegens onbetaalde rekeningen. Dat zou leiden tot het einde van de doorvoer van Russisch gas naar de EU.

Alsof dat allemaal nog niet ernstig genoeg is, is Duitsland contractueel verplicht om tot 2030 minstens 40 miljard kubieke meter Russisch gas per jaar af te nemen.

Gewoon nee zeggen? Dat kunnen ze niet: Gazprom heeft wettelijk het recht om betaald te krijgen, ook zonder gas te verschepen. Dat is de strekking van een langetermijncontract. En het gebeurt al: door de sancties krijgt Berlijn niet al het gas dat het nodig heeft, maar moet het toch betalen.

Alle duivels zijn hier

Nu is het pijnlijk duidelijk dat de imperiale fluwelen handschoenen uit zijn als het gaat om de vazallen. Onafhankelijkheid van de EU: verboten. Samenwerking met China: verboten. Onafhankelijke handelsverbindingen met Azië: verboten. De enige plaats voor de EU is een economische onderwerping aan de VS: een smakeloze remix van 1945-1955. Met een perverse neoliberale draai: wij zullen jullie industriële capaciteit bezitten, en jullie zullen niets hebben.

De sabotage van NS en NS2 is ingebouwd in de imperiale natte droom om de Euraziatische landmassa in duizend stukken te verdelen om een trans-Euraziatische consolidatie tussen Duitsland (dat de EU vertegenwoordigt), Rusland en China te voorkomen: 50 biljoen dollar BBP, gebaseerd op koopkrachtpariteit (PPP), vergeleken met de 20 biljoen dollar van de VS.

We moeten terug naar Mackinder: controle over de Euraziatische landmassa is controle over de wereld. De Amerikaanse elites en hun Trojaanse paarden in Europa zullen er alles aan doen om hun controle niet op te geven.

“Amerikaanse elites” omvatten in deze context de gestoorde, Straussische, met neoconservatie behepte “intel community” en de Big Energy, Big Pharma en Big Finance die hen betalen en die niet alleen profiteren van de Forever War-aanpak van de Deep State, maar ook een slaatje willen slaan uit de in Davos bedachte Great Reset.

De Raging Twenties begonnen met een moordaanslag – op generaal Soleimani. Het opblazen van pijpleidingen maakt deel uit van het vervolg. Tot 2030 zal er een snelweg naar de hel zijn. Maar om met Shakespeare te spreken: de hel is leeg, alle (Atlantische) duivels zijn hier.

Bonus:

GEEN WEG TERUG VOOR EUROPA VIDEO

https://southfront.org/wp-content/plugins/fwduvp/content/video.php?path=https%3A%2F%2Fsouthfront.org%2Fno-way-back-for-europe%2F&pid=2712


Bron: Frontnieuws Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

https://t.me/Thelovefactory_omroep

Door tlfmore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: