Oktober 19, 2022

© Staff Sgt. D. Myles Cullen (USAF)

Veel mensen weten niet wat er gisteren is gebeurd. Simpel gezegd heeft Biden alle Amerikanen die in China werken gedwongen te kiezen tussen ontslag nemen en het verliezen van het Amerikaanse staatsburgerschap. Alle Amerikaanse managers en ingenieurs die in de Chinese halfgeleiderindustrie werken, hebben gisteren ontslag genomen, waardoor de Chinese productie van de ene op de andere dag werd lamgelegd. Eén sanctieronde van Biden heeft meer schade aangericht dan alle vier jaren van sancties onder Trump. Hoewel Amerikaanse exporteurs van halfgeleiders tijdens de Trump-jaren vergunningen moesten aanvragen, werden de vergunningen binnen een maand goedgekeurd.

Met de nieuwe Biden-sancties vertrokken alle Amerikaanse leveranciers van IP-blokken, componenten en diensten van de ene op de andere dag – waardoor alle dienstverlening [aan China] werd afgesneden. Lang verhaal kort, elk halfgeleiderbedrijf met geavanceerde knooppunten wordt momenteel geconfronteerd met een uitgebreide leveringsstop, ontslag van al het Amerikaanse personeel en onmiddellijke verlamming van de activiteiten. Zo ziet vernietiging eruit: China’s halfgeleiderindustrie is van de ene op de andere dag tot nul gereduceerd. Volledige ineenstorting. Geen kans op overleven.” – Geplaatst op Jordan Schneider’s Twitter-account @jordanschnyc vanuit een vertaalde thread op @lidangzzz

De regering Biden heeft haar oorlog tegen China vorige week geïntensiveerd door een thermonucleaire bom te laten ontploffen in het hart van Beijings bloeiende technologische industrie. In een poging om de toegang van China tot cruciale halfgeleidertechnologie te blokkeren, kondigde team Biden strenge nieuwe exportregels aan, gericht op een “algehele afsluiting van de levering” van essentiële halfgeleidertechnologie, wat – volgens een analist – leidde tot een “onmiddellijke operationele verlamming.” De terreur die de aankondiging teweegbracht, werd treffend samengevat in een bericht op het Twitter-account van Jordan Schneider van een vertaald bericht op @lidangzzz (zie bovenstaand citaat).

Uiteraard werd de Chinese regering verblind door de draconische nieuwe regels die “alle Chinese bedrijven die geavanceerde computerchips ontwerpen” omvatten en ongetwijfeld “de eliminatie van alle Amerikaanse producten en technologieën uit het hele ecosysteem” zullen waarborgen. De nieuwe sanctieregeling zal waarschijnlijk aanzienlijke schade toebrengen aan China’s bloeiende technologie-industrie en de Amerikaanse partners die hierover niet zijn geraadpleegd, aanzienlijke schade berokkenen. Maar hoewel de aankondiging een complete verrassing was, past zij in de veel uitgebreidere lijst van vijandige acties van de VS jegens China in de afgelopen maanden. Enkele daarvan zijn:

Meerdere Amerikaanse delegaties (Nancy Pelosi en andere zittende Congresleden) reisden naar Taiwan om het één-China-beleid, dat de afgelopen 40 jaar de hoeksteen is geweest voor normale betrekkingen tussen beide landen, ter discussie te stellen.

Twee Amerikaanse oorlogsschepen varen door zeestraat, BBC

Manoeuvres VS-India aan de grens tussen India en China

De hardnekkige vastberadenheid van de regering-Biden om Zuid-Korea te voorzien van een dodelijk raketafweersysteem dat voor offensieve doeleinden kan worden gebruikt en dat de Chinese veiligheid bedreigt

De onophoudelijke versterking van een “anti-China” coalitie

Twee Amerikaanse vliegdekschepen oefenen in de Zuid-Chinese Zee

En nu, volgens de Financial Times, wordt de EU aangespoord om haar China-beleid te herzien

Hoewel de lijst geenszins volledig is, zou hij de lezer enig idee moeten geven van de toename van de oorlogszucht die momenteel op Peking is gericht. China de les lezen is een fulltime baan geworden, wat niet geheel onverwacht is aangezien het VS-China”beheersingsbeleid” teruggaat tot de Koude Oorlog. Wat nu anders is – zoals de nationale veiligheidsstrategie van Biden uit 2022 aangeeft – is dat de VS zichzelf midden in een “grote machtsstrijd” zien, waarin de belangrijkste vijand China is, dat wordt beschouwd als “de enige concurrent met zowel de intentie als, in toenemende mate, het vermogen om de internationale orde opnieuw vorm te geven.” (NSS) Met andere woorden, de regering Biden geeft toe dat we in oorlog zijn met China en dat we alle noodzakelijke middelen moeten gebruiken om in dat conflict te zegevieren. Zoals analist voor buitenlands beleid Andre Damon onlangs opmerkte, is de NSS geen strategie voor de verdediging van de Republiek, maar een “blauwdruk voor de Derde Wereldoorlog”.

Prognose voorspelt “nachtmerriescenario” van nucleaire Derde Wereldoorlog door toenemend potentieel voor operationele miscalculatie in verband met Oekraïne

Inperking alleen zal dus niet langer volstaan. Wat nodig is, zijn steeds meer provocerende acties die helpen om China te isoleren, zwart te maken en uiteindelijk te verzwakken, zodat het een “verantwoordelijke belanghebbende” wordt in het “op regels gebaseerde systeem”. Met andere woorden, Biden zoekt een volgzame vazal die met zijn hielen klikt en doet wat hem gezegd wordt.

Klinkt dat bekend?

Biden’s lastige nieuwe exportregels passen perfect in deze bredere strategie van aanhoudende confrontatie en vijandigheid. Het strookt ook met het vaak herhaalde neoconservatieve standpunt dat er “geen hoop is op coëxistentie met China zolang de Communistische Partij het land regeert”. We zien dus eens te meer dat de aanvallen van de regering op China niet alleen bedoeld zijn om de Chinese ontwikkeling “in te dammen”, maar ook gericht zijn op regimeverandering. Wij denken dat de recente intensivering van Biden’s Tech War niets te maken heeft met nationale veiligheidsbelangen (zoals “nog steeds opkomende gebieden van kunstmatige intelligentie en kwantumcomputing”), maar eigenlijk een nieuwe wanhopige poging is om Washington’s verslappende greep op de wereldmacht te behouden. Zo vat auteur Jon Bateman het samen in een artikel in Foreign Policy Magazine:

“Het Bureau of Industry and Security (BIS) heeft nieuwe beperkingen aangekondigd op de export naar China van geavanceerde halfgeleiders, apparatuur voor het maken van chips en onderdelen van supercomputers. De controles… onthullen een doelbewuste focus op het dwarsbomen van Chinese capaciteiten op een breed en fundamenteel niveau… De primaire schade voor China zal economisch zijn, op een schaal die in geen verhouding staat tot de door Washington genoemde militaire en inlichtingenzorgen… Deze verschuiving kondigt nog hardere Amerikaanse maatregelen aan, niet alleen in geavanceerde computers maar ook in andere sectoren (zoals biotechnologie, productie en financiën) die als strategisch worden beschouwd. Het tempo en de details zijn onzeker, maar het strategische doel en het politieke engagement zijn nu duidelijker dan ooit. De technologische opkomst van China zal tegen elke prijs worden afgeremd.” (“Biden is Now All-In on Taking Out China”,”VS en China, Jon Bateman, Foreign Policy Magazine)

Daar staat het zwart op wit. De VS zullen alles doen wat nodig is om hun toppositie in de wereldorde te behouden “hoe dan ook”. En Bateman heeft gelijk, er zullen ongetwijfeld “nog hardere Amerikaanse maatregelen komen, niet alleen op het gebied van geavanceerde informatica, maar ook in andere sectoren (zoals biotechnologie, productie en financiën)”. En dat betekent natuurlijk meer sancties en tarieven, meer verstoring van vitale aanvoerlijnen en hogere kosten voor alles. Als u dacht dat de oorlog met Rusland invloed had op de energieprijzen, dan heeft u nog niets gezien! Het terugdraaien van 40 jaar mondialisering wordt een ondraaglijke ervaring die vergelijkbaar is met een grote tandheelkundige operatie zonder Novocain. Dit komt van Reuters:

Afrikanen moeten betalen om voor Oekraïne te vechten en als “N” uitgescholden te worden

“De Verenigde Staten proberen de onbedoelde gevolgen van hun nieuwe exportbeperkingen voor de Chinese chipindustrie aan te pakken die onbedoeld de toeleveringsketen van halfgeleiders zouden kunnen schaden, aldus mensen die bekend zijn met de zaak: vanaf middernacht dinsdag konden verkopers ook geen ondersteuning, service en niet-Amerikaanse benodigdheden naar de in China gevestigde fabrieken sturen zonder licenties als er Amerikaanse bedrijven of mensen bij betrokken zijn. Als gevolg daarvan kunnen zelfs basisartikelen zoals gloeilampen, veren en bouten die gereedschap draaiende houden, mogelijk niet worden verzonden totdat verkopers vergunningen krijgen. En zonder de steun die de gieterijen van minuut tot minuut nodig hebben, zouden ze wel eens kunnen beginnen met sluiten, aldus een bron…

De VS zijn van plan om vergunningen voor niet-Chinese fabrieken in China die door de nieuwe beperkingen worden getroffen, per geval te bekijken, maar zelfs als die worden goedgekeurd, kan dat tot vertragingen bij de verzending leiden. Licenties voor Chinese chipfabrieken zouden waarschijnlijk worden geweigerd.” (“U.S. scrambles to prevent export curbs on China chips from disrupting supply chain“, Reuters)

Ziet u wat ik bedoel? Meer verstoring van de aanvoer betekent hogere prijzen, meer gehavende huishoudbudgetten en minder Amerikaanse gezinnen die kunnen rondkomen van hun krimpende loon. Denkt iemand in Washington aan deze dingen voordat ze de wielen in beweging zetten? De regering Biden is zo geobsedeerd door het in toom houden van China, dat zij bereid is de levensstandaard in de VS de hoogte in te jagen en de wereld nog dichter bij een nucleaire vernietiging te brengen. Hier volgt meer achtergrondinformatie uit een artikel in de Asia Times:

De Amerikaanse maatregelen zullen geen invloed hebben op China’s sensoren, satellietbewaking, militaire geleiding en andere strategische systemen, omdat de overgrote meerderheid van de militaire toepassingen gebruik maakt van oudere chips die China thuis kan produceren… De nieuwe Amerikaanse beperkingen zullen China’s 2.000 oppervlakte-schip- en oppervlakte-grondraketten er niet van weerhouden Amerikaanse vliegdekschepen in het westelijk deel van de Stille Oceaan of Amerikaanse luchtmachtbases in Guam en Okinawa aan te vallen, en ze zullen China’s meer dan 1.000 onderscheppingsraketten er niet van weerhouden lucht-luchtraketten op lange afstand op Amerikaanse vliegtuigen te richten…

Het zal ook een totale Chinese inspanning uitlokken om de Amerikaanse chip- en ontwerptechnologie te vervangen. De investeringen en R&D in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie zullen drastisch dalen, terwijl China een enorm budget aan de sector toekent.

Over een periode van vijf of tien jaar zal de technologische voorsprong van Amerika op het gebied van halfgeleiderontwerp en -fabricage waarschijnlijk verdwijnen. Als de kapitaalbudgetten in de westerse halfgeleiderindustrie instorten, zal de schade voor de VS en andere westerse economieën waarschijnlijk groter zijn dan de schade voor China… een volledig verbod van de VS op de verkoop van chips aan China zou 37% van de inkomsten van Amerikaanse halfgeleiderbedrijven wegnemen en leiden tot … het verlies van 15.000 tot 40.000 hooggekwalificeerde directe banen in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie”.

Het Westen dwingt Rusland om heel Oekraïne terug te nemen

De schade aan de Chinese economie zal in het ergste geval waarschijnlijk tijdelijk zijn… Maar de gevolgen van de beginnende depressie in de westerse halfgeleiderindustrie kunnen wel eens blijvende schade aanrichten. (“China chip ban a US exercise in extreme self-harm”, Asia Times)

Dus het kan allemaal terugslaan zoals de slecht doordachte sancties tegen Rusland die heel Europa in een ongekende energiecrisis hebben gestort?

Ja, dat is wat hij zegt. De nieuwe regels zullen China op korte termijn pijn doen, maar op lange termijn zullen ze de Amerikaanse industrie alleen maar schaden. Het is weer een klassiek voorbeeld van “cutting off your nose to spite your face”, de werkwijze van Biden in een groot aantal kwesties.

Het is vermeldenswaard dat het plan van Biden opnieuw een grote stap is in de richting van “de-mondialisering, (dat is het opnieuw opwerpen van grensoverschrijdende handelsbelemmeringen om verdere economische integratie en lagere kosten te voorkomen). Decennialang hebben zakelijke en politieke leiders de deugden van offshoring van bedrijven en outsourcing van banen aangeprezen alsof dat de ware uitdrukking was van God’s goddelijke plan. Maar nu de groei van China de wereldwijde hegemonie van de VS bedreigt, zijn de elites van het buitenlands beleid snel 180 graden gedraaid. Nu moet de geest van de mondialisering worden getrokken en terug in de fles worden geduwd, zodat het Westen zijn primaat kan behouden door zich effectief af te scheiden van de Chinese grootmacht.

Overigens is “ontkoppeling” het nieuwe modewoord onder deskundigen op het gebied van buitenlands beleid. Het woord houdt in dat de VS “een zekere mate van technologische scheiding van China moeten doorvoeren, maar daarbij niet zo ver mogen gaan dat de Amerikaanse belangen worden geschaad”. Met andere woorden, Washington is op weg om selectief veel handelsgebieden met China te beëindigen, terwijl het probeert zichzelf niet in zijn eigen voet te schieten.

Succes daarmee.

Waar gaat dit alles heen, vraagt u?

Naar meer conflicten, meer confrontaties, hogere prijzen, lagere levensstandaarden en, uiteindelijk, een desintegratie van de heersende ordening. Zoveel is zeker. Het probleem is natuurlijk dat de China-haviken nu de machtshefbomen in Washington in handen hebben, wat betekent dat de aanvallen op China zullen verhevigen, de ontkoppeling zal versnellen en dat er spoedig een enorme destabiliserende internationale crisis zal volgen.

De regering-Biden verspilt haar Amerikaanse macht aan unilaterale acties die zij niet kan afdwingen en die geen noemenswaardige invloed zullen hebben op de ontwikkeling van China. Zij kan beter zoeken naar manieren om de overgang naar een nieuwe wereld te vergemakkelijken, dan zielig te proberen de klok terug te draaien naar het voorbije “unipolaire moment”.


Bron: Frontnieuws Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Door tlfmore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: