Januari 25, 2023

Mexico heeft met harde hand opgetreden tegen chemtrails en experimenten met geoengineering op zonne-energie, nadat een kwaadwillende startup probeerde de zon te dimmen om klimaatverandering tegen te gaan, schrijft Baxter Dmitry.

De controversiële voorgestelde klimaatoplossing, waarbij aërosoldeeltjes in de bovenste atmosfeer worden vrijgelaten om de warmte van de zon te weerkaatsen, zal niet langer worden toegestaan in het land, kondigde het Mexicaanse ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (Semarnat) vorige week aan.

Dit is een interessante ontwikkeling omdat het officiële narratief tot voor kort beweerde dat chemtrails en andere vormen van geoengineering “complottheorieën” waren. Dit is weer een overwinning voor de zogenaamde samenzweringstheoretici.

In Mexico moeten zowel grootschalige als in ontwikkeling zijnde projecten op het gebied van zonne-energie worden stopgezet, via coördinatie tussen het Mexicaanse ministerie van Milieu en de Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie van het land, aldus het persbericht. Het doel van het nieuwe beleid is om “de gemeenschappen en het milieu te beschermen.”

Gizmodo meldt:

Het landelijke verbod volgt op de bewering van de klimaattechnische startup Make Sunsets dat het weerballonnen gevuld met zwaveldioxide deeltjes heeft opgelaten vanaf een niet nader genoemde locatie in de Mexicaanse staat Baja California Sur, zonder enige vorm van toestemming, dialoog of goedkeuring van een Mexicaanse regelgevende instantie of autoriteit. De medeoprichter van de startup, Luke Iseman (voorheen van Y Combinator en talloze andere startups die lijken te zijn geflopt of verlaten), zei in een interview met MIT Technology Review in december dat hij daar in april 2022 twee proefballonlanceringen had uitgevoerd.

Maar Iseman heeft zijn eigen beweringen sindsdien tegengesproken. In een vervolgbericht van The Wall Street Journal, dat donderdag werd gepubliceerd, veranderde Iseman zijn verhaal in “een enkele weerballon.”. En in een blogpost van Make Sunsets van woensdag opperde het bedrijf de mogelijkheid dat het überhaupt nooit zwavelballonnen heeft opgelaten. “Make Sunsets zal alle informatie over zijn activiteiten in Mexico tot op heden (indien van toepassing) delen met… verantwoordelijke instanties,” schreef de startup. “Make Sunsets zal zijn activiteiten in Mexico staken (als die er waren),” vervolgt het bericht.

Ongeacht of Iseman en Make Sunsets daadwerkelijk hebben gedaan wat ze beweerden, heeft de vermeende stunt veel kritiek en bezorgdheid uitgelokt bij zowel wetenschappers als beleidsdeskundigen. Hoewel zonnegeo-engineering een eenvoudig concept is, is de veilige toepassing van de theoretische remedie tegen klimaatverandering een complexe aangelegenheid.

Het blokkeren van zonlicht via zwaveldeeltjes zou kunnen leiden tot snelle en aanzienlijke wereldwijde verschuivingen in de neerslag, waardoor sommige delen van de planeet onder water zouden kunnen komen te staan en andere droog, zo blijkt uit eerder onderzoek. Als het niet goed wordt beheerd, kan geoengineering op zonne-energie leiden tot nog grilligere en snellere temperatuurveranderingen dan die welke we momenteel ondervinden bij klimaatverandering. En vooral het gebruik van zwavel zou waarschijnlijk de cruciale ozonlaag op aarde aantasten.

Dan zijn er nog de geopolitieke implicaties van een land of schurkachtige actor die besluit de samenstelling van de stratosfeer te veranderen zonder internationale steun.

Om al deze redenen en meer is het waarschijnlijk niet in het voordeel van Mexico om dit soort ongereguleerde experimenten met geoengineering op zijn grondgebied toe te staan. In de persverklaring van het ministerie wordt verwezen naar een VN-moratorium op geoengineering dat Mexico en bijna 200 andere landen (maar niet de VS) in 2010 zijn overeengekomen – en naar het risico van gevaarlijke klimaatgevolgen. “Er zijn genoeg studies die aantonen dat er negatieve en ongelijke gevolgen zouden zijn verbonden aan het vrijkomen van deze aërosolen,” schreef het milieuministerie.

Dit alles gezegd zijnde, was het experiment van Iseman (als het plaatsvond) waarschijnlijk niet genoeg om veel invloed te hebben. Vanuit wetenschappelijk oogpunt was het zelfs niet echt een experiment. De oprichter van Make Sunsets vertelde eerder aan MIT Tech Review dat hij niet weet of de opgelaten ballonnen hoog genoeg in de atmosfeer kwamen om hun zwavel op de juiste plaats te verspreiden. En Harvard geoengineering onderzoeker David Keith zei dat zo’n kleine hoeveelheid deeltjes waarschijnlijk geen effect zou hebben op het klimaat.

Iseman is naar verluidt teleurgesteld over het besluit van Mexico. “Ik had een dialoog verwacht en gehoopt,” zei hij tegen de Wall Street Journal. “Ik ben verrast door de snelheid en de omvang van de reactie,” voegde hij eraan toe. Vóór het verbod had Make Sunsets aangegeven dat het deze maand nog drie ballonnen vanuit Zuid-Baja wilde laten opstijgen. Nu zal dat waarschijnlijk niet meer gebeuren. Maar de eeuwige oprichter geeft niet op. “Een van mijn dromen is dat we, in een verre toekomst, Make Sunsets legaal en verantwoord kunnen laten groeien,” zei hij tegen de WSJ.

En misschien zou Iseman meer geluk hebben in de VS, die geen vervelende VN-overeenkomsten hebben ondertekend om de zon niet te blokkeren. In 2022 kondigde de regering Biden aan een vijfjarenplan te ontwikkelen voor onderzoek naar geo-engineering. Als de ~750.000 dollar aan durfkapitaal die Make Sunsets heeft opgehaald niet genoeg is, kan het bedrijf misschien in de nabije toekomst federale financiering aanvragen.

https://t.me/TLF_TELEGRAM_Thelovefactory

Bron: Frontnieuws Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

KLIMAAT DOSSIER

Door tlfmore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: