Ongelooflijk artikel dat waarschuwt dat samenzweringstheoretici altijd gelijk hebben en dat dit een gevaar is

Augustus 17, 2023

Niet meer alleen op het internet: Gevaarlijke bewegingen zoals Freedom Convoy worden gevoed door samenzweringstheorieën en, indien correct, gelegitimeerd.

In een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door sensatiezucht en desinformatie, hebben samenzweringstheorieën een vruchtbare bodem gevonden. Deze theorieën worden door velen afgedaan als het gebazel van een paar paranoïden en zijn lange tijd gemarginaliseerd. Maar “deskundigen” waarschuwen dat er een nieuw soort bedreiging aan het ontstaan is: samenzweringstheoretici die gelijk hebben.

De onthulling van overheidssurveillanceprogramma’s zoals PRISM, de onthullingen over de geheime experimenten van MKUltra en de bevestiging van geheime militaire operaties zoals Operatie Gladio hebben ons er nuchter aan herinnerd dat samenzweringstheorieën niet altijd ongegrond zijn. We zijn er zelfs achter gekomen dat de Amerikaanse overheid syfilis-experimenten heeft uitgevoerd op zwarte mensen, wat uiteindelijk verantwoordelijk is voor het hoge aantal SOA’s onder de niet-blanke bevolking.

Meer recentelijk heeft de theorie van laboratoriumlekken die de oorsprong van de COVID-19 pandemie bewijzen, opnieuw een volledig onevenwichtig debat aangewakkerd over de waarheidsgetrouwheid van samenzweringstheorieën. Terwijl de laboratoriumlek-theorie aanvankelijk werd bestreden als een gevaarlijke samenzweringstheorie, heeft deze hypothese onlangs – min of meer per ongeluk – acceptatie gekregen onder de meningen van deskundigen.

En hoewel de ware oorsprong van het virus onduidelijk blijft, heeft het feit dat een moderne samenzweringstheorie elementen van waarheid zou kunnen bevatten, de hoeders van de democratie, zoals journalisten en experts, gealarmeerd. – New York Times: Ga niet in het konijnenhol

Het schrikbeeld van echte samenzweringstheorieën heeft zeer gevaarlijke implicaties voor ons vermogen om te functioneren als een open, inclusieve en rechtvaardige democratische samenleving. Als theorieën die ooit werden verworpen, bevestiging vinden, wordt er getwijfeld aan de geloofwaardigheid van de gevestigde instellingen en deskundigen die ons oorspronkelijk moesten beschermen.

t

Terwijl minder verfijnde denkers beweren dat de onthulling van de waarheid een noodzakelijke controle op de macht is, waarschuwen deskundigen dat de huidige maatschappij veel complexer en kwetsbaarder is dan toen Fox Mulder en Dana Scully in de serie X-Files samenzweringen van de overheid aan het licht brachten.

Publieke acceptatie van zelfs maar één deel van een samenzweringstheorie zal onvermijdelijk het vertrouwen in belangrijke instellingen ondermijnen en diepgaande gevolgen hebben voor ons vermogen om sociale cohesie te creëren en gemarginaliseerde minderheden zoals BIPOC’s en vrouwen te beschermen.

Deskundigen zijn het erover eens dat een kritische dialoog over de gevaren van samenzweringstheorieën belangrijk is en dat democratische actoren – niet-gouvernementele organisaties en regeringen – om de tafel moeten gaan zitten en moeten uitleggen hoe ze dit gevaar gaan bestrijden. Regeringen moeten ook een dynamisch en robuust kader creëren voor samenwerking met de particuliere sector, zodat we een divers en verenigd front kunnen vormen tegen complotdenken in alle sectoren van de samenleving.

Dit is niet minder dan een strijd voor de democratie zelf en moet daarom transparant en verantwoordelijk zijn en onze democratische waarden krachtig verdedigen. We moeten allemaal samenwerken om factcheckers te versterken en verhalen tegen te gaan die de angsten, onzekerheden en het wantrouwen van mensen uitbuiten. Onze inspanningen moeten gericht zijn op het herstellen van het vertrouwen in instellingen, het beter laten horen van gemarginaliseerde stemmen en ervoor zorgen dat accurate informatie een prioriteit is voor mensen op straat. – Tulane University: Samenzweringstheorieën kunnen het beste niet met feiten bestreden worden

Maar het bestrijden van complottheorieën gaat verder dan feiten alleen. We moeten een geïnformeerde en veerkrachtige samenleving opbouwen – een samenleving die in staat is om te gaan met de gevaarlijke uitdagingen die samenzweringstheorieën met zich meebrengen, terwijl we onze kernwaarden van vooruitgang, rechtvaardigheid, gelijkheid en mensenrechten hoog houden.

Want uiteindelijk gaat het om de veiligheid van gemarginaliseerde groepen. En als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, dan zijn het deze drie krachtige woorden: Black lives matter. Vrouwenlevens zijn belangrijk.

Onze levens zijn belangrijk.

Via Afru.

https://t.me/TLF_TELEGRAM_Thelovefactory

Bron: Frontnieuws Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Door tlfmore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: