Augustus 22, 2023

© zeevveez (CC BY 2.0)

Een nieuw onderzoek toont aan dat blootstelling aan straling op 3,5 GHz, gebruikt in 5G, de botsterkte en flexibiliteit vermindert in dierstudies, ook al lag de stralingsblootstelling ver onder de ICNIRP-limieten, die verondersteld worden te beschermen tegen alle gezondheidsrisico’s. Bovendien werd er verhoogde oxidatieve stress waargenomen in skeletspierweefsel.

3,5 GHz is een frequentie die tegenwoordig in steden en dorpen grotendeels voor 5G wordt gebruikt. Hoewel 5G al sinds 2020 wordt ingezet en uitgerold, zijn er nog steeds weinig onderzoeken naar de effecten van stralingsblootstelling door 5G, met name de complexe mix van verschillende frequenties, modulaties en de snelle pulsen waaraan mensen in het echte leven worden blootgesteld door het gebruik van 5G, schrijft Swedish Radiation Protection Foundation.

Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd aan de Faculteit Geneeskunde van de Van Yüzüncü Yıl Universiteit in Turkije. Het is een van de weinige studies tot nu toe die de effecten van blootstelling aan straling van de 3,5 GHz 5G-frequentie heeft onderzocht. De onderzoekers stelden de proefdieren (ratten) gedurende 30 dagen gedurende 2 uur per dag bloot aan 1,6 W/m2 straling, d.w.z. dat de straling gedurende gemiddeld 6 minuten ver onder de ICNIRP-limieten van 10 W/m2 lag. Om de effecten op diabetes te bestuderen, bestond één groep in elk van de blootgestelde en niet-blootgestelde groepen uit ratten met diabetes.

De onderzoekers bestudeerden vooral de effecten van 3,5 GHz op skeletspierweefsel en botten. Botten bestaan voornamelijk uit twee composietmaterialen bestaande uit mineralen en collageen. De mechanische eigenschappen van deze materialen verschillen van elkaar: mineralen geven het bot stevigheid, terwijl collageen het bot weerstand tegen mechanische krachten, duurzaamheid en enige flexibiliteit geeft.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat vergelijkbare straling nadelige effecten heeft op verschillende weefsels en dat botweefsel gevoelig is voor straling. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld een vermindering in het mineraalgehalte van bot gevonden na blootstelling aan 1,8 GHz straling.

Verminderde botsterkte

Blootstelling aan straling van 3,5 GHz gedurende twee uur per dag gedurende 30 dagen bij 1,6 W/m2 leidde tot een afname van de flexibiliteit en sterkte van de botten bij gezonde ratten. De ICNIRP-limieten die door de meeste regeringen worden gebruikt en door de WHO worden aanbevolen zijn veel hoger, gemiddeld 10 W/m2 gedurende 6 minuten.

De resultaten wijzen ook op een vermindering in botmineralisatie en duurzaamheid van botweefsel.

Daarnaast zagen de onderzoekers bewijs dat blootstelling aan straling oxidatieve stress veroorzaakte in de skeletspieren, en deze negatieve effecten waren meer uitgesproken bij de diabetische dieren.

Conclusie van de onderzoekers

De onderzoekers concluderen daarom dat dit onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan 3,5 GHz straling negatieve effecten kan hebben op de biomechanica van de botten. Diabetische ratten zijn mogelijk gevoeliger voor de gevaarlijke effecten, waarbij significante veranderingen werden waargenomen in oxidatieve stressparameters. Deze waarnemingen suggereren dat blootstelling aan 3,5 GHz mogelijk de botkwaliteit en structurele integriteit kan aantasten en oxidatieve stressparameters in rattenspieren kan beïnvloeden. Verder onderzoek is nodig om de mogelijke effecten op de menselijke gezondheid te onderzoeken, vooral bij mensen met reeds bestaande aandoeningen.

Eerder 5G-onderzoek

In oktober 2022 publiceerde dezelfde onderzoeksgroep de resultaten van een vergelijkbaar dieronderzoek met dezelfde blootstelling aan GSM-gemoduleerde 3,5 GHz: 2 uur per dag, 5 dagen per week gedurende 30 dagen. De blootstelling aan straling veroorzaakte een verhoogde incidentie van beschadigde zenuwcellen, wat volgens de onderzoekers op de lange termijn tot dementie zou kunnen leiden. Ook werden verschillende hormonen aangetast die een beschermend effect hebben op het zenuwstelsel.

De eerste drie casestudies over de gezondheidseffecten van 5G werden tussen januari en april 2023 gepubliceerd en werden uitgevoerd door Mona Nilsson van de Swedish Radiation Protection Foundation in samenwerking met onderzoeker Dr. Lennart Hardell van de Swedish Research Foundation Environment & Cancer. De drie casestudies toonden aan dat de installatie van 5G-basisstations symptomen van het microgolfsyndroom veroorzaakte, en in verschillende gevallen waren de symptomen zo ernstig dat verder wonen in huis onmogelijk werd voor de onderzochte personen. De studies toonden ook aan dat de installatie van 5G-basisstations in de buurt van woningen resulteert in extreem hoge stralingsniveaus, ver boven de niveaus die eerder vergelijkbare symptomen veroorzaakten bij blootstelling aan straling van vorige generaties mobiele telefoons (2G, 3G).

Voor zover bekend zijn er geen onderzoeken die aantonen dat 5G geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid. 5G werd geïntroduceerd en stelt mensen gedwongen bloot aan straling in hun eigen huis zonder voorafgaand onderzoek naar de effecten op de gezondheid van mens en dier. 430 wetenschappers en artsen die het 5G Appeal ondertekenden, wezen er terecht op dat de effecten van 5G niet onderzocht zijn en riepen daarom op tot een moratorium op 5G, omdat eerst zeker gesteld moet worden dat 5G niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid en het milieu.

https://t.me/TLF_TELEGRAM_Thelovefactory

Bron : Frontnieuws Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

5G DOSSIER

Door tlfmore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: