EU-vertegenwoordigers klagen in Washington dat de VS ten koste van de EU van de oorlog profiteren. Washington toont geen enkele bereidheid om iets te veranderen.

November 27, 2022

Dat de VS profiteren van de oorlog in Oekraïne ten koste van de EU is voor elke deskundige duidelijk. De VS verkopen hun fracked gas aan de EU tegen opgeblazen prijzen, waardoor de EU-economie gedwongen wordt productielocaties in andere delen van de wereld te zoeken. De Amerikaanse Inflation Control Act subsidieert bovendien de energiekosten in de VS en lokt Europese bedrijven naar investeringen en productielocaties in de VS. De Amerikaanse wapenindustrie verdient aan de enorme stijging van de militaire uitgaven van de NAVO-landen, schrijft Thomas Röper.

Dat deze gang van zaken, waarbij de VS zich ten koste van de EU verrijken aan de Oekraïne-oorlog, terwijl de EU economisch doodbloedt en de welvaart van de brede massa’s in Europa acuut in gevaar komt tot ruzie in het westerse bondgenootschap leidt, wordt door de Duitse media meestal afgedaan als Russische propaganda, omdat de eenheid in het Westen groter is dan ooit tevoren. Dat deze bewering niet waar is, kan men leren van Politico, want de Amerikaanse portaalsite heeft uitvoerig bericht over de klachten uit Europa, die in Washington echter aan dovemansoren vallen. Aangezien men in de Duitse media zelden dergelijke tonen hoort, heb ik het Politico-artikel vertaald.

Begin van de vertaling:

Europa beschuldigt VS van oorlogswinst

EU-functionarissen vallen Joe Biden aan over torenhoge gasprijzen, wapenverkoop en handel nu de oorlog van Vladimir Poetin de westerse eenheid dreigt te vernietigen.

Negen maanden na de invasie van Oekraïne begint Vladimir Poetin het Westen te breken.

Europese topambtenaren zijn woedend op de regering van Joe Biden en beschuldigen de Amerikanen ervan een fortuin te verdienen aan de oorlog terwijl de EU-landen lijden.

“Het feit is, als je het nuchter bekijkt, dat de VS het land is dat het meest profiteert van deze oorlog omdat ze meer gas verkopen tegen hogere prijzen en omdat ze meer wapens verkopen,” vertelde een hoge functionaris aan POLITICO.

De explosieve opmerkingen, publiekelijk en privé gesteund door ambtenaren, diplomaten en ministers van andere landen, volgen op de groeiende woede in Europa over Amerikaanse subsidies die de Europese industrie dreigen te ruïneren. Het Kremlin zal waarschijnlijk blij zijn met de vergiftiging van de sfeer onder westerse bondgenoten.

“We staan echt op een historisch punt,” zei de hoge EU-functionaris, die klaagde dat de dubbele klap van handelsverstoring door Amerikaanse subsidies en hoge energieprijzen de publieke opinie dreigt te keren tegen zowel de oorlogsinspanning als het transatlantische bondgenootschap. “Amerika moet erkennen dat de publieke opinie in veel EU-landen aan het veranderen is.”

De belangrijkste diplomaat van de EU, Josep Borrell, drong er bij Washington op aan de Europese bezorgdheid weg te nemen. “De Amerikanen – onze vrienden – nemen beslissingen die een economische impact op ons hebben,” zei hij in een interview met POLITICO.

Het grootste spanningspunt van de afgelopen weken waren de groene subsidies en belastingen van Biden, die volgens Brussel de handel op oneerlijke wijze wegleiden uit de EU en de Europese industrie dreigen te vernietigen. Ondanks formele bezwaren van Europa heeft Washington tot dusver geen tekenen van toegevendheid getoond.

De ultieme valse vlag – Rusland gaat Oekraïne nuken

Tegelijkertijd dompelt de ontwrichting door de inval van Poetin in Oekraïne de Europese economieën onder in een recessie, schiet de inflatie omhoog en wordt de energievoorziening zo zwaar getroffen dat stroomonderbrekingen en rantsoenering deze winter dreigen.

In hun pogingen om hun afhankelijkheid van Russische energie te verminderen, wenden de EU-landen zich in plaats daarvan tot gas uit de VS – maar de prijs die de Europeanen daarvoor betalen is bijna vier keer zo hoog als de prijs van dezelfde brandstof in Amerika. En dan is er nog de toename van het aantal orders voor militaire uitrusting van Amerikaanse makelij nu de Europese legers na de Oekraïne-verzending een tekort aan wapens hebben.

Het is de topambtenaren in Brussel en andere EU-hoofdsteden allemaal te veel geworden. De Franse president Emmanuel Macron noemde de hoge Amerikaanse gasprijzen “onvriendelijk” en de Duitse minister van Economie riep Washington op om meer “solidariteit” te tonen en te helpen de energiekosten te verlagen.

Ministers en diplomaten van andere EU-landen uitten hun frustratie over de manier waarop de Biden-regering de consequenties van haar nationale economische beleid voor Europese bondgenoten eenvoudigweg negeert.

Toen de EU-leiders vorige week tijdens de G20-bijeenkomst op Bali de kwestie van de hoge Amerikaanse gasprijzen met Biden bespraken, leek de Amerikaanse president gewoon niet op de hoogte van het probleem, aldus de hierboven geciteerde hoge ambtenaar. Andere EU-functionarissen en -diplomaten waren het erover eens dat de Amerikaanse onwetendheid over de gevolgen voor Europa een groot probleem was.

“De Europeanen zijn duidelijk gefrustreerd door het gebrek aan voorafgaande informatie en overleg,” aldus David Kleimann van de denktank Bruegel.

Ambtenaren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zijn zich bewust van de risico’s die de steeds meer vergiftigde atmosfeer met zich meebrengt voor het westerse bondgenootschap. Het gekibbel is precies wat Poetin zou willen, zo waren diplomaten uit de EU en de VS het erover eens.

Het groeiende geschil over de Inflation Reduction Act (IRA) van Biden – een enorm pakket op het gebied van belastingen, klimaat en gezondheidszorg – heeft de vrees voor een trans-Atlantische handelsoorlog weer bovenaan de politieke agenda gezet. De ministers van Handel van de EU zullen hun reactie vrijdag bespreken terwijl ambtenaren in Brussel plannen opstellen voor een noodkas aan subsidies om te voorkomen dat de Europese industrieën instorten.

“De anti-inflatiewet is zeer zorgwekkend,” zei de Nederlandse minister van Handel Liesje Schreinemacher. “De potentiële impact op de Europese economie is zeer groot.”

“De VS streven een binnenlandse agenda na die helaas protectionistisch is en de Amerikaanse bondgenoten discrimineert,” aldus Tonino Picula, commissaris voor trans-Atlantische betrekkingen van het Europees Parlement.

Een Amerikaanse functionaris benadrukte dat de prijsstelling voor Europese gaskopers een weerspiegeling is van particuliere marktbeslissingen en niet het gevolg is van enig beleid of optreden van de Amerikaanse regering. “Amerikaanse bedrijven zijn transparante en betrouwbare leveranciers van aardgas aan Europa geweest,” zei de ambtenaar. De exportcapaciteit werd ook beperkt door het ongeluk in juni, waarna een belangrijke fabriek moest worden stilgelegd.

Hongarije blokkeert EU-steunplan voor Oekraïne voor 18 miljard euro

In de meeste gevallen gaat het verschil tussen export- en importprijzen niet naar Amerikaanse LNG-exporteurs, maar naar bedrijven die het gas binnen de EU doorverkopen. De grootste Europese houder van langlopende Amerikaanse gascontracten is bijvoorbeeld het Franse TotalEnergies.

Het argument van de Amerikanen is niet nieuw, maar het lijkt de Europeanen niet te overtuigen. “De Verenigde Staten verkopen ons hun gas met een multiplicator effect van vier wanneer het de Atlantische Oceaan oversteekt,” zei Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt, woensdag tegen de Franse televisie. “Natuurlijk, de Amerikanen zijn onze bondgenoten … maar als er iets fout gaat, moet het onder bondgenoten gezegd worden.”

Goedkopere energie is ook snel een belangrijk concurrentievoordeel geworden voor Amerikaanse bedrijven. Bedrijven plannen nieuwe investeringen in de VS of verplaatsen zelfs hun bestaande productie van Europa naar Amerikaanse fabrieken. Deze week nog kondigde de chemische multinational Solvay aan de VS te verkiezen boven Europa voor nieuwe investeringen – de laatste in een reeks soortgelijke aankondigingen van grote industriële ondernemingen in de EU.

Bondgenoten of niet?

Ondanks meningsverschillen over energie raakte Brussel pas in paniek toen Washington een industrieel subsidieprogramma van 369 miljard dollar aankondigde om groene industrieën te bevorderen als onderdeel van de Inflation Reduction Act.

“De Inflation Reduction Act heeft alles veranderd,” aldus een EU-diplomaat. “Is Washington nog steeds onze bondgenoot of niet?”

Voor Biden is de wet een historische prestatie voor het klimaat. “Dit is geen nulsomspel,” zei de Amerikaanse functionaris. “De IRA zal de taart voor investeringen in schone energie vergroten, niet verdelen.”

Maar de EU ziet dat anders. Een ambtenaar van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de diagnose duidelijk was: dit waren “discriminerende subsidies die de concurrentie verstoren.” De Franse minister van Economie Bruno Le Maire beschuldigde de VS er deze week zelfs van het pad van het economisch isolationisme van China te volgen en riep Brussel op een dergelijke aanpak te volgen. “Europa mag niet de laatste der Mohikanen zijn,” zei hij.

De EU bereidt haar reacties voor, zoals een grote subsidiestoot om te voorkomen dat de Europese industrie wordt weggevaagd door de Amerikaanse concurrenten. “We ervaren een sluipende vertrouwenscrisis in handelskwesties in deze relatie,” zei de Duitse Europarlementariër Reinhard Bütikofer.

“Op een gegeven moment moet je je laten gelden,” zei de Franse Europarlementariër Marie-Pierre Vedrenne. “We leven in een wereld van machtsstrijd. Als je niet gespierd bent in armworstelen, als je niet fysiek en mentaal voorbereid bent, verlies je.”

Achter de schermen groeit ook de woede over de geldstroom naar de Amerikaanse defensiesector.

De VS is verreweg de grootste donor van militaire hulp aan Oekraïne, met meer dan 15,2 miljard dollar aan wapens en uitrusting sinds het begin van de oorlog. Volgens Borrell heeft de EU tot dusver voor ongeveer 8 miljard euro aan militaire uitrusting aan Oekraïne verstrekt.

Volgens een hoge ambtenaar van een Europese hoofdstad kan het “jaren” duren voordat sommige geavanceerde wapens zijn hersteld vanwege problemen met de toeleveringsketen en de fabricage van chips. Dit heeft de vrees aangewakkerd dat de Amerikaanse wapenindustrie nog meer van de oorlog kan profiteren.

De Europese mensen willen niet betalen voor de “wederopbouw” van Oekraïne

Het Pentagon werkt al aan een routekaart om de wapenverkoop te versnellen nu de druk van de bondgenoten toeneemt om te reageren op de grotere vraag naar wapens en uitrusting.

Een andere EU-diplomaat stelde dat “het geld dat ze met wapens verdienen” de Amerikanen zou kunnen helpen begrijpen dat “al het geld dat ze met gas verdienen” misschien “een beetje te veel” is.

De diplomaat betoogde dat een korting op de gasprijs ons kan helpen “onze publieke opinie bij elkaar te houden” en met derde landen te onderhandelen over gasleveranties. “Het is visueel niet goed om de indruk te wekken dat uw beste bondgenoot in feite enorme winsten maakt met uw problemen,” zei de diplomaat.

Einde van de vertaling

De Amerikaanse traditie

Uit het Politico-artikel blijkt dat de VS trouw blijven aan hun historische tradities. Honderd jaar lang zijn oorlogen in Europa voor de VS één ding geweest: een gigantisch economisch stimuleringsprogramma.

De Eerste Wereldoorlog maakte van de VS een wereldmacht en Europa’s grootste schuldeiser. De Tweede Wereldoorlog bevrijdde de VS van de Grote Depressie en maakte van het land eindelijk een wereldmacht. Het is dan ook geen wonder dat de geschiedenis zich herhaalt in het huidige Oekraïne-conflict, dat de VS opzettelijk hebben veroorzaakt.

Bondgenoten of vazallen?

Men krijgt de indruk dat de VS dit conflict hebben uitgelokt om hun positie als wereldmacht te consolideren, zelfs als dat ten koste gaat van hun Europese “bondgenoten”, die daardoor momenteel economisch doodbloeden. Het feit dat de EU-staten dit tot nu toe pikken en hooguit gedwee achter gesloten deuren klagen, toont aan dat de EU-staten geen gelijkwaardige bondgenoten van de VS zijn, maar slechts vazallen of koloniën voor de VS, die ten eigen bate worden leeggezogen.

Waarom moet ik bij het lezen van het Politico-artikel opnieuw denken aan het in de VS zeer invloedrijke document van de RAND Corporation, waarin staat dat het in het belang van de VS is om de Duitse economie te verzwakken om de Amerikaanse economie te versterken door kapitaal en productiecapaciteit van Duitsland naar de VS te verplaatsen? In haar paper van januari 2022 beroept de RAND Corporation zich op de vriendelijke steun van de groene politici Habeck en Baerbock, hoewel zij in de paper niet al te vleiend worden genoemd.

De vertaling van het document vindt u hier, het origineel hier. Of de paper authentiek is, is niet gegarandeerd, maar feit is dat u het kunt draaien hoe u wilt, maar het scenario dat in de RAND-paper wordt beschreven en bedoeld, wordt gewoon een een-op-een werkelijkheid.


Bron: Frontnieuws Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

https://t.me/TLF_TELEGRAM_Thelovefactory

Door tlfmore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: